„Oj, Srbijo među šljivama“

Nekada je pečenje rakije bio praznik i važan seoski događaj kome su meštani rado prisustvovali. Kazan za pečenje rakije pozajmljivao se od kazandžije i „šetao“ od kuće do kuće. U seoskim dvorištima, bilo je živo i puno ljudi, plavile su se korpe sa šljivama, tek neka, što je preostala, mirisala je na drvetu, dremajući na suncu, u voćnjaku ispod kuće.

Ekipa emisije „Zavičaju mio“, posetila je juče Luku Kamaljevića, kazandžije iz Dragolja, koji je organizovao pečenje rakije i koji kaže da je ranije ovom događaju prisustvovalo više ljudi u selu i da se sve promenilo.

U Šumadiji je septembar mesec za pečenje rakije. Sunčane dane i toplo vreme dobro je iskoristiti za ovu vrstu aktivnosti napolju. Prema rečima domaćina Luke, ne treba dugo da stoji džibra sa koskom, pa valja požuriti sa pečenjem. Ove godine Kamaljevići su ispekli veću količinu rakije za prodaju, poklanjanje, goste i ličnu konzumaciju.

Luka Kamaljević, kazandžija iz Dragolja

-Vreme je za pečenje rakije, ranije je bilo više ljudi, sada nema naroda, neko prođe ili ne prođe, desi se da neko i ko dođe, ne pije. – kaže Luka, dodajući – ima jedno dvadesetak kazana, što smo prepekli, za kuću, prijatelje, prodaju, jer „mi ne pijemo mnogo“. –

U  Srbiji među šljivama, Šumadija je pogodno mesto za uzgajanje ovog voća. Postoji nekoliko sorti, a prema rečima našeg sagovornika, za rakiju je najbolja šljiva ranka. „Ljuta“ je deo srpskog folklora, služi se gotovo u svakoj kući, uz nazdravljanje i zdravice. Zimi, za slavu i praznike pije se slatki „šumadijski čaj.“

-Sad ima sorti oko kojih mora dosta da se radi, a malo je ljudi ostalo u selu. – kaže Luka, obrazlažući – za rakiju je najbolja šljiva „ranka“, ja imam „Čačansku lepoticu“, koju pečem, mora da ima rakije u kući.-

Šljiva je ove godine rodila, pa će biti i šljivovice. U vazduhu je slatkasto-kiseli miris šljive koja se peče u kazanu. Za dobro zdravlje i cirkulaciju, preporučuje se jedna rakija dnevno. Živeli!

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *