Organizacija rezervnih vojnih starešina opštine Gornji Milanovac: Trudimo se da pratimo sva vojna dešavanja

Organizacija rezervnih vojnih starešina opštine Gornji Milanovac ima dugu tradiciju. U bivšoj SFRJ, ova organizacija je bila jedna od najaktivnijih, što pokazuje niz priznanja, uverenja i diploma. Nažalost, dešavanja devedesetih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije uticala su na to da ovo udruženje i sva slična prestanu sa radom. Na inicijativu nekadašnjih članova iz tog perioda, pokrenuto je ponovno formiranje i aktiviranje Organizacije rezervnih vojnih starešina. Tako je 15. marta 2015. godine održana formiračka skupština i obnovljeno je i registrovano, u skladu sa važećim propisima, aktuelno udruženje.

 -Osnovni zadaci i ciljevi ovog udruženja proistekli su iz nekih ranijih iskustava. Prvi zadatak Udruženja je da vodi brigu o svom članstvu, da rešava njihove statuse i njihove eventualne probleme, kojih na sreću do sada nije bilo. Takođe, bitno je i definisanje njihovog statusa u okviru ratnih jedinica; ukoliko su aktivnu, da li su i gde postavljeni – rekao je Milorad Dimitrijević, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Gornji Milanovac.

Milorad Dimitrijević, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Gornji Milanovac

Pored osnovnog zadataka brige o svojim članovima, ova organizacija se još bavi i uključivanjem svojih pripadnika u sistem zaštite i bezbednosti stanovništva, kao i obučavanjem, informisanjem i upućivanjem svog članstva u aktuelnosti Vojske kroz razne seminare, predavanja, taktičko-tehničke zborove i posete raznim jedinicama.

 – Trudimo se da pratimo sva vojna dešavanja, pre svega osavremenjavanje vojne opreme i tehnike. Zbog toga smo obišli više jedinica i garnizona u proteklih 6 godina. Pored našeg lokalnog garnizona, za koji moram reći da nam je osnova, oslonac i podrška u svakom smislu, posetili smo još i jedinice u Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Valjevu, sticali razna iskustva i rekao bih da su naši članovi prilično informisani. Održavamo kontakte sa komandantima iz tih garnizona i uvek smo u toku sa aktuelnim dešavanjima. Bavimo se još i očuvanjem i negovanjem vojne tradicije. Obeležavamo sve bitne vojne događaje i datume iz naše starije i skorašnje vojne istorije – kaže Dimitrijević.

Organizacija rezervnih vojnih starešina u Gornjem Milanovcu broji oko 80 članova koji na vrlo odgovoran  i organizovan način aktivno učestvuju u svim zadacima.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ovaj tekst pisan je u okviru projekta “Odgovorni zajedno” koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *