Osnaživanje mladih poljoprivrednika

Opština Gornji Milanovac poslednjih godina dosta ulaže u razvoj poljoprivrede, a u prilog tome govori i podatak da je samo ove godine iz budžeta u tu namenu opredeljeno oko 50 miliona dinara podsticajnih sredstava. Ipak, sav trud neće biti dovoljan ukoliko se nastavi migracija mladih ljudi sa sela u gradove.

Značaj opstanka mladih u seoskim domaćinstivima prepoznala je i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, koja je prošle godine pokrenula projekat „Osnaživanje mladih poljoprivrednika”. Ukupan fond za donacije u 2019. godini iznosi 4.710.000 dinara a su podržana 33 mlada poljoprivrednika. Medju njima su ove godine I Stefan Kalimančević iz Boljkovaca, Stefan Kozoderović iz Teočina i Vlade Krnjić iz Družetića.

Stefan Kalimačević iz Boljkovaca završio je treći stepen poljoprivredne škole “Ljubo Mićić” iz Požege, smer mehaničar poljoprivrednih mašina. Za GM PRESS kaže da želi da se bavi poljoprivrednom, da obrađuje svoje njive I voćnjake I baš zbog toga se raduje što je jedan oo tri mlada poljoprivrednika koji je dobio donaciju.

 

– Želim da se zahvalim Fondaciji “Ana I Vlade Divac” što je pokrenula i opštini Gornji Milanovac koja je podržala jedan ovakav projekat, od velikog značaja za sve nas čiji izbor da ostanemo na selu – kaže Stefan Kozoderović iz Teočina I dodaje da se jako srećan što je ovog puta njegovo domaćinstvo dobilo vrednu priključnu mehanizaciju.

 

Fondacija Ana i Vlade Divac sa partnerima realizuje projekat namenjen podršci mladim poljoprivrednicima, učenicima završne godine srednjih poljoprivrednih škola u Požarevcu, Prokuplju i Požegi, a partnerski ga, osim Fondacije realizuju gradovi Požarevac i Prokuplje, kao i opštine Požega, Gornji Milanovac, Žagubica i Arilje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *