Otvoren 1. Međunarodni susret varoških pozorišta „Takovske cveti“

Međunarodni susret varoških pozorišta – Takovske cveti, manifestacija koja se po prvi put organizuje u Gornjem Milanovcu, sinoć je uz zvuke fanfara svečano otvorena u Gornjem Milanovcu.

Susret koji je okupio, možda, trenutno najzvučnije pozorišne teatre otvorila je Magdalena Rašić, glumica Milanovačkog pozorišta.

– Ja sam Magdalena Rašić (8 godina) i u predstavi GOSPOĐE MINISTARKE Milanovačkog pozorišta igram Dete. Pozdravljam vas i želim da Susret TAKOVSKE CVETI raste onako kako i ja budem rasla.

Dame i gospodo, kolege glumci, neka Susret počne!

Svečano otvaranje upotpunila je predstava ŽIVOT OCA TODORA – OVOG I ONOG SVETA u produkciji NASTEatra. Reč je o crnohumornoj drami Momčila Nastasijevića u kojoj uloge tumače Ivan Perković (dobitnik “Zlatne kolajne” na 44. Festivalu monodrame i pantomime) i Aleksandar Ristanović.

Prateći deo Susreta TAKOVSKE CVETI je izložba kostima Milanovačkog pozorišta iz predstava koje su minulih godina nagrađene brojnim nacionalnim I međunarodnim priznanjima. Kostime je osmislila Biljana Knežević, a autor postavke je Danica Vučetić. Postavku čine kostimi iz predstava: “Jednočinlke” (A.P Čehov), “Tvrdica” (Ž.B.P. Molijer), Tartif” (Ž.B.P. Molijer) i “Gospođe Ministarke” (B. Nušić, adaptacija B. Knežević).

Početak takmičarskog dela Susreta, iako planiran za večeras, zbog tragedije koja je pogodila ansambl iz Laktaša, počeće sutra. Milanovačko pozorište umesto Dramskog studija “Daske” iz Laktaša, koji su trebali da nastupe sa predstavom “Čekaonica za bolje sutra” (režija: Ognjen Todorović) izvešće predstavu “Profesionalac”, reditelja Branka Kneževića, koji je minule sedmice na Internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu.

Sve predstave u takmičarskom delu Susreta, ocenjivaće stručni žiri u sastavu: Ljiljana Dragutinović, glumica; Dragoslav Šilja Todorović, reditelj i Rajko Rakićević, reditelj.

Svoje mišljenje daće i publika, odnosno “Žiri u senci” (3 – 5 gledalaca – stalnih posetilaca profesionalnih i amaterskih predstava)

Plakete TAKOVSKE CVETI i novčane nagrade biće dodeljene: najboljoj predstavi (60.000 dinara BRUTO), najboljem glumcu (25.000 dinara BRUTO) i najboljoj glumici (25.000 dinara BRUTO).Najboljem mladom glumcu i najboljoj predstavi po oceni „žirija u senci“, sastavljenog od predstavnika građana, pripašće samo plakete.

Susret prati i zvanični kritičar Dragi Ivić, producent i pozorišni kritičar, koji će svoje viđenje predstava promovisati i objavljivati u Biltenu na kraju Susreta.

Susret se završava u nedelju, 14. jula 2019. godine kada će najboljima biti uručene nagrade I plakete. U čast pobednika Milanovačko pozorište će izvesti predstavu “Silvija” (reditelja Branka Kneževiće.

Organizator Susreta TAKOVSKE CVETI 2019. je Milanovačko pozorište, a suorganizator Kulturni centar Gornji Milanovac.
Realizaciju Susreta pomogle su kompanije: “Metalac”AD, “Rudnik i flotacija” – Rudnik, “Tetrapak” AD, apoteka „GRAL“ i opština Gornji Milanovac (sredstvima odobrenim po projektu).

ANTRFILE

Na završnici Međunarodnog susreta TAKOVSKE CVETI, Iliji Drašoviću, istaknutom milanovačkom slikaru i dugogodišnjem scenografu Milanovačkog pozorišta biće dodeljena Plaketa “Dragoljub Draško Obrenović”.

PLAKETA je ustanovljena u znak sećanja na jednog od najistaknutijih članova MILANOVAČKOG POZORIŠTA, Dragoljuba Draška Obrenovića, koji je svojim radom i glumačkim kvalitetima skoro šest decenija bio uzor generacijama glumaca Milanovačkog pozorišta i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike u Gornjem Milanovcu, a i na drugim prostorima. Plaketa se dodeljuje i kako bi služila kao primer i podstrek generacijama glumaca koje dolaze u Milanovačko pozorište i da bi ih stalno podsećala na temelje na kojima je zasnovan dramski amaterizam.

 

REPERTOAR

I MEĐUNARODNI SUSRET VAROŠKIH POZORIŠTA TAKOVSKE CVETI

GORNJI MILANOVAC

7. – 14. jul 2019

Nedelja, 07. 07. 2019. godine

NASTeatar, Gornji Milanovac

Momčilo Nastasijević

ŽIVOT OCA TODORA – OVOG I ONOG SVETA, režija: Ivan Perković

Ponedeljak, 08. 07. 2019. godine

MILANOVAČKO POZORIŠTE, Gornji Milanovac

Dušan Kovačević

PROFESIONALAC, režija: Branko Knežević

Utorak, 09. 07. 2019. godine

„TEATAR 13“ KULTURNI CENTAR „DRAINAC“, Blace

Ljubomir Simović

PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ, režija: Zoran Cvetković

Sreda, 10. 07. 2019. godine

AMATERSKA POZORIŠNA GRUPA DOMA KULTURE, Čajetina

Jovan Sterija Popović

ZLA ŽENA, režija: Biljana Zdravković

Četvrtak, 11. 07. 2019. godine

AMATERSKO POZORIŠTE „RAŠA PLAOVIĆ, Ub

Ivo Brešan

HAMLET U SELU MRDUŠA DONJA, režija: Dušan Ašković

Petak, 12. 07. 2019. godine

AP „MIRKO TATALOVIĆ – ĆIRA“, Nova Pazova

Miro Gavran

SVE O ŽENAMA, režija: Aleksander Bako

Subota, 13. 07. 2019. godine

POZORIŠTE „CASTELLUM“, Kostolac

Nebojša Romčević

KAROLINA NOJBER, režija: Fuad Tabučić

Nedelja, 14. 07. 2019. godine

Dodela nagrada i priznanja

MILANOVAČKO POZORIŠTE, Gornji Milanovac

A.R. Garni

SILVIJA, režija: Branko Knežević

ANTRFILE

Na završnici Međunarodnog susreta TAKOVSKE CVETI, Iliji Drašoviću, istaknutom milanovačkom slikaru i dugogodišnjem scenografu Milanovačkog pozorišta biće dodeljena Plaketa “Dragoljub Draško Obrenović”.

PLAKETA je ustanovljena u znak sećanja na jednog od najistaknutijih članova MILANOVAČKOG POZORIŠTA, Dragoljuba Draška Obrenovića, koji je svojim radom i glumačkim kvalitetima skoro šest decenija bio uzor generacijama glumaca Milanovačkog pozorišta i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike u Gornjem Milanovcu, a i na drugim prostorima.

Plaketa se dodeljuje i kako bi služila kao primer i podstrek generacijama glumaca koje dolaze u Milanovačko pozorište i da bi ih stalno podsećala na temelje na kojima je zasnovan dramski amaterizam.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *