Otvoren festival „Kratka forma“

Jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u našem gradu, Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“, koji se u Gornjem Milanovcu održava već šesti put, svečano je otvoren sinoć u 19 sati u Velikoj sali Doma kulture, nakon čega je prikazana i prva takmičarska projekcija u kategoriji mikro, mini i kratkog filma.

Prisutni su, nakon uvodne reči koju je dao Predrag Lošić ispred Kulturnog centra i obraćanja direktora i urednika filmskog programa, u okviru prve takmičarske projekcije, imali priliku da pogledaju 7 odabranih filmova: “Porodični plan”, “Izuzetan dan”, “Šibice”, “Kurirska služba”, “Narator”, Kamenje spoticanja” i “Tri franka i 66 centi”. Devedeset filmova koji će biti prikazani u narednim danima, stiglo je od autora iz preko 27 zemalja. Direktor kulturnog centra, Dragan Arsić, istakao je važnost održavanja ove manifestacije, iako okolnosti ove godine nisu idealne.

Direktor kulturnog centra, Dragan Arsić

„Planirali smo brojne goste, dobili smo dosta pisama naših partnera iz inostranstva, dobili smo podršku sa svih strana, i od Ministarstva kulture i informisanja i od Filmskog centra Srbije. Ono što je bitno za Gornji Milanovac, to je da nastavi tradiciju održavanja ovog festivala, tako da ćemo narednih dana, po šesti put imati priliku da prikažemo koji su to najbolji međunarodni kratki filmovi snimljeni u prethodne dve godine na svetskom nivou.“ – rekao je Arsić.

Prema rečima Bobana Stefanovića, urednika filmskog programa Kulturnog centra, selekcija filmova ove godine je izuzetno kvalitetna, stoga je pozvao sve ljubitelje filmske umetnosti da u što većem broju isprate program, kako bi uživali u najnovijim filmskim ostvarenjima u kategoriji mini, mikro i kratkog filma.

foto: GM Press

Prema rasporedu, danas u 13 sati, održana je i prva takmičarska projekcija u kategoriji filmskog stvaralaštva dece i omladine. Učenici OŠ “Kralj Aleksandar I” zaista su sa interesovanjem odgledali prikazane filmove, a najviše im se dopao francuski film “Izuzetan dan” u kome otac i ćerka, po dogovoru, jednog dana zamenjuju uloge, ona nosi namirnice iz prodavnice, koristi njegov telefon, govori mu kako da se ponaša i čita mu priču za laku noć, dok on radi njen domaći, i poslušno izvršava sve što mu kaže.

Druga takmičarska projekcija zakazana je za večeras u 20 sati.

Iskoristite priliku, pogledajte nešto lepo, poučno i zabavno u narednim danima, ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

GM Press / Milica Vukelić

Tekst je objavljen u okviru projekta „Gornji Milanovac danas“, sufinansiran sredstvima Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *