Otvoren osmi minijaturni bijenale

Osmi minijaturni bijenale, najavna manifestacija 15. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature, svečano je otvoren u petak u velikoj sali Kulturnog centra. Događaj su upotpunili nastupi hora „Raspevani cvetići“ i benda Cactus fields.

raspevani cvetići
Foto: GM Press

Postavku čini više od 2.200 radova, koje potpisuje isto toliko mladih autora, iz gotovo svih osnovnih škola sa teritorije opštine Gornji Milanovac, dok je van konkurencije 315 radova učenika osnovnih i stručnih škola, kao i polaznika likovnih ateljea  iz Srbije i regiona.

Pred ovogodišnjim žirijem nije bio lak zadatak, s obzirom na veliki broj pristiglih radova, od kojih je nagrade dobilo devet učenika, a pohvaljeno je devetnaest. Žiri Osmog minijaturnog bijenala čine Branka Vučićević Vučković, Ana Ranković i Miodrag Danilović.

miodrag danilović
Miodrag Danilović, Foto: GM Press

„Ja ne merim rad na ovoj izložbi težinom nego zadovoljstvom i iskreno se radujem svakom ovom bijenalu. Mogu da opišem ovo prizorom – ja ulazim u prostoriju za rad, imam jedan dugačak sto koji je u potpunosti zastrt radovima, što takmičarskim, što revijalnim, mada su počeli i gosti da se takmiče, tako da će ovo biti još ozbiljnije za koju godinu. Mi, kao žiri, kada krenemo da gledamo radove stalno se iznenađujemo, zabezeknjujemo, iščuđavamo i oduševljavamo, a težina našeg zadatka dolazi tek na kraju, kada suzimo izbor tih dečjih radova. Onda nam je mnogo teško jer moramo nešto da otpišemo, što ne bismo otpisali, a kvalitet je stvarno izuzetan“, rekao je predsednik žirija Miodrag Danilović.

cactus fields
Foto: GM Press

Minijaturni bijenale pokrenut je pre 13 godina, a osnovna ideja bila je pridati veću ozbiljnost i značaj umetničkom izražavanju dece. Njegov idejni tvorac je Valentina Nađ, urednica programa za decu Kulturnog centra Gornji Milanovac. Ona i direktor ove ustanove Dragan Arsić pozdravili su na otvaranju mlade autore, profesore, nastavnike i ostale prisutne.

„Svih ovih 2.200 radova prošlo je kroz moje ruke i mogu da kažem, osim onih koji su nagrađeni, mnogi drugi zaista zaslužuju nagradu. Radovi su vrlo uzbudljivi i zanimljivi. Koristim ovu priliku da se zahvalim, pre svega deci, ali i nastavnicima, profesorima i učiteljima, jer su nam oni bili najveći saveznici u ovom poslu“, istakla je Valentina Nađ.

valentina nađ
Valentina Nađ, Foto: GM Press

„Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da imamo jednu od najuspešnijih izložbi do sada. Čestitam svim nagrađenima, svim pohvaljenima, ali svi koji su učestvovali dali su veliki doprinos da Minijaturni bijenale poraste za jednu lestvicu“, naglasio je Dragan Arsić i zahvalio se kompaniji Metalac, koja je i ove godine dodelila nagrade deci – najboljim gostujućim autorima.

minibijenale1
Foto: GM Press

Prema rečima Valentine Nađ, kada je održan 8. Međunarodni bijenale umetnosti minijature, uvidela se potreba da se nešto slično organizuje i za decu, jer su ona redovno sa nastavnicima i profesorima posećivala izložbe takozvanog „velikog“ bijenala. Od 2006. godine, od kad postoji Minijaturni bijenale, deca su pokazala da ovaj vid umetnosti shvataju vrlo ozbiljno. Ona je dodala i da je format minijature (10x10cm) blizak deci, a da njihova mašta ne jenjava. Iz godine u godinu pristižu sve interesantniji radovi, deca crtaju iskreno i iz srca, tako da je kvalitet neminovan, zaključila je ona.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *