Otvorena izložba „Jovan Dučić u diplomatiji“

Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“, u Beogradu, u okviru svojih aktivnosti, organizuje i predstavlja širom Republike Srbije i Republike Srpske izložbu pod nazivom „Jovan Dučić u diplomatiji“, autora Miladina Miloševića. Minulog petka izložba je predstavljena i građanima Gornjeg Milanovca, pobratimskog grada Trebinja.

O Udruženju Trebinjaca u Beogradu, pod nazivom „Jovan Dučić“, govorio je Milivoje Rupić, sekretar Udruženja, koji je istakao bogate aktivnosti ovog Udruženja i planirane projekte koji predstoje. Aleksandar Marušić istakao je saradnju Muzeja rudničko-takovskog kraja sa muzejima u Hercegovini, a predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću, dodeljena je zahvalnica koja se dodeljuje saradnicima, povodom 25 godina postojanja Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Izložba obuhvata 150 izabranih fotografija i dokumenata iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda rada velikog pesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednoj afričkoj zemlji.

Iako je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, ovog puta je predstavljeno njegovo, javnosti manje poznato, diplomatsko angažovanje od Sofije, Rima, Atine, Madrida, Ženeve, Kaira i Budimpešte. U Rim je vraćen početkom avgusta 1933. i ovaj period predstavlja najteži u njegovoj diplomatskoj karijeri, a završen je sporazumom Stojadinović-Ćano, 25. marta 1937. u Beogradu. Svoju diplomatsku karijeru završio je u Lisabonu i Madridu, nakon čega, posle vesti o teškom stradanju srpskog naroda, odlazi u SAD, gde je i preminuo 7. aprila 1943.

Dučićevi diplomatski izveštaji, koje je redovno slao nadležnim organima svoje zemlje, a koji su sačuvani u arhivama, mogu da posluže kao udžbenik današnjim diplomatama, a istoričarima kao dragocen izvor.

Za sve zainteresovane posetioce, izložba će biti otvorena do 14. avgusta.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *