Otvorena izložba „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“ u Galeriji nauke i tehnike SANU

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti otvorena je izložba Muzeja rudničko-takovskog kraja u čast Mike Borisavljevića. Izložba bogatom dokumentarnom građom prikazuje životni i profesionalni put ovog velikog stručnjaka u oblasti motorne i automobilske industrije. Autori izložbe su Ana Cicović, Momčilo Paunović i Vladimir Veselinović.

Mašinski inženjer Mihailo Borisavljević rodom je sa Rudnika. Bio je strastveni zaljubljenik u motoristiku i učesnik „Prvih beogradskih automobilskih i motociklističkih trka“ održanih 3. septembra 1939. godine na stazi oko Kalemegdana. Prema sopstvenim nacrtima konstruisao je prvi srpski trkački motocikl MB-125. Bio je i jedan od osnivača Auto moto saveza Jugoslavije.

O značaju postavke i profesoru Borisavljeviću govorili su akademik Zoran Petrović, direktor Galerije nauke i tehnike SANU, Ana Cicović, viši kustos Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Izložba će trajati do 28. avgusta.

foto: Muzej rudničko-takovskog kraja
foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *