„Pitate li svoje roditelje, gde med prave, gde se žito melje“

Povratak prirodi, igranje na otvorenom, obaranje čunjeva, jahanje konja, aktivnosti su u kojima su deca juče uživala i igraonici-radionici „Vratimo decu u prirodu“, koju su organizovali Ivana Đoković , animatorka iz udruženja „Veseli čuperci“ iz Gornjeg Milanovca i restoran „Tri sveta u Brđanima“.

Kada volite posao koji radite i razumete dečji način razmišljanja, onda je to početak jednog lepog drugarstva koje se gradi na poverenju i ljubavi. U saradnji sa ljudima koji prepoznaju pravo drugarstvo, Ivana ove zelene, dečje igraonice organizuje potpuno besplatno.

Ivana Đoković , animatorka iz udruženja „Veseli čuperci“ iz Gornjeg Milanovca

-Ideja je da decu odvojimo od ekrana i da ih upoznamo sa pravim bogatstvima prirode, ovaj deo zabave deci nedostaje, ovde su videli magarca, jahali su konja i upoznali se sa povrćem, naučili da se kokice prave od kukuruza. – kaže Ivana.

Deca brže rastu ako više vremena provode napolju, na čistom vazduhu, na selu ili kod dede, gde može lepo da se provede. Nije strašno ako padnu i isprljaju se, penjanjem na drveće trenira se veština i upoznaju njegovi stanovnici. Sazvežđa se najbolje uče iz prirode, a „padalice“ su obavezni deo te zvezdane škole.

Ivana je zadovoljna velikim interesovanjem i brojem dece i roditelja, njihovom saradnjom i prepoznavanjem značaja boravka u prirodi.

-Očekujemo da će biti više drugara, a ono što je u planu, jeste da radimo sa decom u prirodi, bez obzira na vremenske uslove, kada je kiša, obući ćemo kabanice, igrati se i biće nam zabavno. – kaže Ivana, dodajući – trudićemo se da to bude vikendom, kada roditeljima najviše odgovara da dovedu decu u naš novi prostor, ovde, u Brđanima.- kaže Ivana.

Što se tiče planiranih projekata koju su obuhvataju i program sa decom u kampovima, oni su, uprkos epidemiološkoj situacij, izvedeni; izleti u Koštunićima i Žagubici, ostavili su pozitivne utiske na decu.

Da podsetimo, projekat povratka dece u prirodu je humanog karaktera, aktivnostima i igranjem pored reke Dičine, Ivana želi da izrazi zahvalnost svima koji su podržali i verovali u njen rad.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *