Počela isplata subvencija za poljoprivredu

U Velikoj sali Opštine Gornji Milanovac danas su potpisani ugovori za dodelu podsticajnih sredstava za subvencije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su ostvarila svoja prava na osnovu programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Opštine Gornji Milanovac.

Danas je počela isplata podsticajnih sredstava za prvih sto poljoprivrednika sa područja naše opštine u iznosu od 11.383.000,00 dinara, od ukupno  49.100.000,00 koliko je opredeljeno za  subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje u 2020. godini. Kako smo saznali od Milke Nedeljković, šefa Kancelarije za poljoprivredu, kroz pet programa za subvencionisanje  poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednici su danas mogli da dobiju sredstva u iznosu od 50-60% . Prema njenim rečima, od kada je konkurs raspisan 21. maja, za subvencije je podneto preko 500 zahteva, već u prvih nekoliko dana.

Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu / foto: GM Press

„Interesovanje za sve grane poljoprivredne proizvodnje je bilo veliko. Poljoprivredni proizvođači su ove godine konkurisali i za nabavku traktora, i za nabavku umatičenih junica, kvalitetnih grla ovaca, opremu za navodnjavanje, protivgradne mreže, plasteničku proizvodnju, ulaganje u pčelarstvo… Sve grane poljoprivredne proizvodnje su bile na raspolaganju i oni su mogli da se spreme na vreme, tako da ih ni ova epidemija izazvana korona virusom nije puno omela“ – rekla je Milka Nedeljković.

Budžet je ove godine za 10 % veći nego prethodne i iznosi ukupno 55 miliona dinara. Poljoprivrednicima koji su danas došli da potpišu ugovore, pored Milke Nedeljković, koja se zahvalila na velikom odzivu, obratio se i predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

„Ono što je jako bitno istaći jeste da su i poljoprivredni proizvođači prepoznali Opštinu Gornji Milanovac kao dobre partnere, da znaju da mogu svake godine da očekuju subvencije i da planiraju unapred svoju poljoprivrednu proizvodnju.  Ono što sam video ovih dana obilazeći teren jeste da imamo dosta mladih ljudi, poljoprivrednih proizvođača, koji su odlučili da žive na selu i podižu svoje zasade, a to će u budućnosti omogućiti mnogo veće učešće poljoprivrede, ne samo u Gornjem Milanovcu, već u BDP-u čitave Srbije. To je danas između 9 i 10%, ali očekujemo da u narednom periodu taj procenat bude i veći“ – rekao je Kovačević.

Predsednik Opštine takođe se zahvalio poljoprivrednim proizvođačima što odgovaraju na pozive Kancelarije za poljoprivredu rekavši da je ona i formirana 2016. godine kako bi im pomogla da ostvare subvencije koje dodeljuje Opština Gornji Milanovac i Ministarstvo poljoprivrede, ali i sredstva iz IPARD fondova. On je najavio da će u narednom periodu budžet za poljoprivredu iz godine u godinu biti uvećavan za 10%.

Poljoprivredni proizvođači kažu da su njihova ulaganja zaista velika i stoga im je svaka pomoć od velikog značaja.

GM Press / Milica Vukelić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *