Počela podela kreča za kalcifikaciju obradivog zemljišta

Opština Gornji Milanovac već četvrtu godinu za redom, od kada i postoji Opštinska kancelarija za poljoprivredu, u okviru svojih aktivnosti i budžetskog programa od 55 miliona dinara za 2020.godinu, opredelila je sredstva za kalcifikaciju zemljišta, odnosno za poboljšane hemijskog sastava zemjišta koje ima kiselu pH vrednost. Na osnovu Javnog poziva, poljoprivredni proizvođači sa područja gornjomilanovačke opštine, dostavili su uzorke zemljišta na analizu radi utvrđivanja kiselosti. U saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom iz Čačka, obavljene su potrebne hemijske analize i danas je u selu Klatičevu započeto sa raspodelom krečnog materijala.

Milka Nedeljković, šef Opštinske kancelarije za poljoprivredu

-65 poljoprivrednih proizvođača sa područja opštine Gornji Milanovac je ostvarilo uslove za dobijanje krečnog materijala, analize su pokazale da je njihovo zemljište kiselo. Poljoprivrednici imaju pravo na krečni materijal za zemljišne površine do 2 hektara, sa tri katastarske parcele.Opština Gornji Milanovac je opredelila sredstva za nabavku 306 tona krečnog materijala koji će u narednih 20 dana biti distribuiran po selima naše opštine – rekla je Milka Nedeljković, šef Opštinske kancelarije za poljoprivredu.

Poljoprivredni proizvođači koji su se odazvali na Javni poziv, preuzimaju besplatni kreč, zadovoljni što će poboljšati kvalitet svojih obradivih površina.

Najveća količina kreča biće podeljena proizvođačima krompira iz Teočina i Pranjana,jer je zbog visoke kiselosti zemljišta i najviše prijava stiglo iz tog kraja.

foto: GM Press

Kako je Nedeljković navela, program za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje za ovu godinu se privodi kraju i ukupno je do sada 1 100 poljoprivrednika uspešno konkurisalo za subvencije.

 

GM Press / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *