Počela rekonstrukcija TS 110/35 kV „Gornji Milanovac“

Postavljanjem kamena temeljca počela je rekonstrukcija trafostanice 110/35 kV „Gornji Milanovac“ snage 2×31,5 MW, koja će znatno poboljšati pouzdanost napajanja kupaca na području ove industrijski veoma važne opštine.

Početak radova, koji su deo projekta Hitne obnove nakon poplava kao pomoć Svetske banke, označili su Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS, Dejan Kovačević, predsednika opštine Gornji Milanovac, Zoran Rajović, izvršni direktor za tehničke poslove distribucije električne energije JP EPS, i Bojan Atlagić, v.d. direktora ODS „EPS Distribucije“.

Ovo je veliki dan za EPS i Gornji Milanovac. Ovo je jedina velika trafostanica na teritoriji ove opštine. Shodno politici koju predsednik države sprovodi privreda Srbije raste i taj trend će biti sve intenzivniji. Sve poznate fabrike koje rade ovde i mnoge koje će uskoro doći očekuje stabilno napajanje koje mi moramo da obezbedimo. Zahvaljujući Svetskoj banci krećemo u realizaciju ovog projekta vrednog 3,2 miliona evra, od čega je oprema vredna milion i po evra. Mnogo trafostanica smo do sada modernizovali i izgradili i uvek insistiramo da oprema bude najmodernija, poslednja reč tehnike u svetu – poručio je Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

TS Gornji Milanovac
Foto: Danilo Mijatović

Ovo je jedina TS naponskog nivoa 110 kV na teritoriji Gornjeg Milanovca. Od ukupno isporučene električne energije putem ove transformatorske stanice, više od 50 odsto električne energije se proda na srednjem naponu, odnosno industriji, što znači da će rekonstrukcijom ove TS i privreda imati veliku korist.

Hvala državi Srbiji što ulaže novac u razvoj Gornjeg Milanovca i hvala direktoru Grčiću. Mi ćemo nastojati da obezbedimo najbolje uslove kako za našu privredu tako i za stanovništvo. Ovo je velika stvar za Gornji Milanovac, dobićemo veliki moderan trafo posle 45 godina – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Projekat Hitne obnove nakon poplava je započet 2014. godine kao pomoć Svetske banke. Ukupan iznos celokupnog kredita koji se sastoji od komponenti kupovine električne energije, ispumpavanja vode i mulja sa površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje“ u RB „Kolubara“ (realizovano 2014. i 2015. godine) i komponenti iz oblasti distribucije električne energije iznosi 139.743.296,00 evra. Deo koji se odnosi na distribuciju električne energije iznosi preko 21 milion evra i sastoji se od nekoliko potprojekata. Ovo je prva TS u okviru ovog Projekta za koju je dobijena građevinska dozvola. U narednom periodu očekuje se dobijanje građevinskih dozvola i za preostale četiri TS i potom početak radova.

(Telegraf.rs/ PR)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *