Počela sa radom pedijatrijska Kovid ambulanta

Zbog povećanog broja pregleda u dečijem dispanzeru, kao i sprečavanja kontakata zdrave i dece zaražene korona virusom, od danas u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine počinje sa radom pedijatrijska Kovid ambulanta.

U toku septembra je na Odeljenju za zdravstvenu zaštitu dece i omladine pregledano preko 1000 pacijenata sa simptomima koji ukazuju na Kovid 19, od čega je kod oko 200 njih potvrđeno prisustvo korona virusa.

-Tokom vikenda je pregledano 97 dece, od kojih 18 ima pozitivan rezultat testa na korona virus.Prateći epidemijsku situaciju u poslednjih 20 dana, doneli smo odluku da počne sa radom pedijatrijska Kovid ambulanta  i ona se nalazi u okviru Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine – ulaz od transfuzije.Ambulanta će radnim danima raditi od 7 do 22 sata, a vikendom od 8 do 20 časova-rekao je dr Aleksandar Čivović, vd direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac.

dr Aleksandar Čivović, vd direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac

Doktor Čivović je naveo da su kliničke slike kod dece blaže i da infekcija prolazi uz adekvatnu terapiju u kućnim uslovima, bez ozbiljnijih komplikacija. Među obolelom decom u Gornjem Milanovcu nema hospitalizovanih, a od 200 pozitivnih, četvoro čije je zdravstveno stanje zahtevalo bolničko zbrinjavanje, transportovano je za Beograd.

Što se tiče redovnih pregleda zdrave dece, kao i pregleda dece sa drugim zdravstvenim tegobama, oni se mogu javiti u non Kovid ambulantu.

-Drugi ulaz od apoteke koji se koristio za dežurstva, sada će služiti za pregled non Kovid pacijenata, dok je prvi,kao i do sada, savetovalište za zdravu decu– kaže dr Čivović.

Na ulazima pedijatrijskih ambulanti  će se vršiti trijaža pacijenata, odakle će,u zavisnosti od simptoma, biti upućivani na preglede u odgovarajući deo službe.

Radno vreme non Kovid ambulante je od 7 do 20 časova radnim dasnima i od 8 do 18 časova vikendom.

GM PRESS/Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *