Počelo oslikavanje Hrama Svete Trojice

Nakon završenih pripremnih radova u crkvi Svete Trojice u Gornjem Milanovcu, finansiranih od strane lokalne samouprave u iznosu od 2 miliona I 800 hiljada dinara, započeto je njeno oslikavanje.                                 

Ikonopisci rade na oslikavanju oltarskog dela hrama Svete Trojice, poslednje zadužbine kneza Miloša Obrenovića. Gradnju crkve knez Miloš je započeo 1860. godine, ali, kako je iste godine preminuo, dve godine kasnije završio je njegov sin Mihailo.

Sveštenstvo milanovačke crkve izrazilo je zahvalnost svima koji su pomogli da se ovi radovi nastave i pozvali građane i privrednike da svojim prilozima učestvuju u ovom bogougodnom delu.

 Blagoslovom njegovog Presveštenstva Episkopa žičkog, gospodina Jutina, započeli smo ovo kapitalno delo oslikavanja hrama “Svete Trojice”– rekao je Starešina crkve u Gornjem Milanovcu protojerej Miodrag Anđelić, naglasivši – zahvaljujući našoj opštini i predsedniku, gospodinu Dejanu Kovačeviću, obavljeni su svi pripremni radovi. Površina hrama koja je obuhvaćena  je 1.190 kvadratnih metara, takođe,  zamenjeni su svi prozori i stolarija.Tokom trajanja radova, bogosluženja obavljamo ispred ikonostasa. Posebno se zahvaljujemo Vojsci Srbije i firmama “Svin”, “Interplet gradnja”, “Provolt”  i “Elektro As”.-

protojerej Miodrag Anđelić, Starešina crkve u Gornjem Milanovcu

Trenutno se oslikava oltarski deo, čija površina iznosi 220 kvadrata, a radove izvodi Radan Radojlović, profesor ikonopisa iz ikonopisačke radionice “Lazarus” iz Ćuprije.

Radan Radojlović, ikonopisac /foto GM PRESS

-Oltarska apsida po svom kanonu ima Bogorodicu sa Gavrilom Mihailom u najvišoj zoni, ispod je koncipirano Pričešće apostola, ispod njega će biti 12 poprsja Arhijereja i ispod služba Arhijereja, ali cele figure.- rekao je Radan Radojlović, ikonopisac, dodajući  – na stubnim mestima iscrtavamo Jevanđeliste i Proroke sa kojima bismo završili oltarsku apsidu.

 

Prema Radojlovićevim rečima, radovi na oslikavanju crkvenog oltara trajaće oko 2 i po meseca, nakon čega će se se početi sa daljim oslikavanjem hrama.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *