Počeo Božićni post

Za pravoslavne vernike danas počinje Božićni post, jedan od četiri velika u toku godine, i trajaće do 7. Januara. Božićni post je drugi po dužini jer traje 40 dana i zajedno sa Apostolskim, odnosno Petrovskim postom, spada u blaže postove.

„Telesni aspekt je najpoznatiji i podrazumeva da se posti onako kako je crkva propisala po tipiku, uzdržavanje od određene vrste jela i pića. Ali treba da ga prati duhovni post koji podrazumeva da mi vodimo računa o svom duhovnom životu, da se uzdržavanjem od hrane duhovno se borimo protiv strasti“, istakao je sveštenik Slobodan Jakovljević.

Ističe da je jedan od zaboravljenih aspekata posta milosrdni.

„U prvim vekovima, kada je post nastajao hrišćani nisu ništa jeli do zalaska sunca, a kada bi sunce zašlo onda bi uzeli nešto malo da pojedu, maslinu i hleb. Poenta je da svaki od vernika, koji je postio taj dan, kada dođe veče sabere koliko je manje utrošio zbog toga što nije jeo i da da onom ko nema. Nije poenta posta da budemo siti na drugačiji način, možemo danas naći razne namirnice koje zamenjuju mrsne„, kaže Jakovljević.

Inače, Božićni post je, po načinu ishrane, dosta blaži od vaskršnjeg. Riba je dozvoljena svakog vikenda, na Vavedenje Presvete Bogorodice kao i na Nikoljdan, bez obzira na to u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim ponedeljkom, sredom i petkom koji se poste „na vodi“.

Mirjana Milićević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *