Počeo Gospojinski post

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici od danas, 14. avgusta, obeležavaju početak Gospojinskog posta koji traje do 27. avgusta, odnosno do praznika Uspenja presvete Bogorodice, poznatijem kao Velika Gospojina.

Reč je o najkraćem, ali veoma strogom postu ispred kojeg po strogosti prednjače samo Vaskršnji i Božićni post. Posti se na vodi, osim nedeljom, kada je dozvoljeno korišćenje ulja i vina. U vreme ovog posta pada veliki praznik Preobraženje Gospodnje i tog dana jede se riba bez obzira u koji dan pada praznik.

Gospojinski post je utvrđen na Carigradskom saboru 1166. i jedan je od četiri višednevna posta pored Vaskršnjeg, Božićnog i Petrovdanskog. Cilj posta nije samo uzdržavanje od hrane nego i od loših misli i zlih dela. U vreme posta vernici se više okreću Bogu, a sveštenici podsećaju da hrišćanski treba živeti svakog dana, a ne samo u vreme posta.

Gospojinski post prethodi velikom prazniku Uspeniju presvete Bogorodice, u narodu poznatijem kao Velika Gospojina koji se obeležava 28. avgusta. Ovaj veliki crkveni praznik upisan je crkvenom kalendaru crvenim slovima, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se vaznela na nebo i svoj duh predala Spasitelju.

Vreme između Velike i Male Gospojine, koja se obeležava 21. septembra, naziva se međudnevnica, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava, pa se odlazi na izvore koji, prema narodnom verovanju, imaju lekovito dejstvo.

Prema narodnom predanju, svi običaji na današnji dan vezuju se za vodu i bosiljak za koji se veruje da je božja biljka.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *