Pojačana kontrola poštovanja mere kućne izolacije

Nakon jednomesečne akcije pojačane zajedničke kontrole republičkih i lokalnih inspekcija, u kojoj su kontrolisani svi veći ugostiteljski objekti, okupljanja na sportskim događajima, sale za iznajmljivanje za svadbe i rođendane, tržni centri, veliki trgovinski lanci, pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru i objekti i sredstva javnog saobraćaja, došlo se do pozitivnih rezultata – poštuju se protivepidemijske mere za sprečavanje širenja zarazne bolesti Kovid-19.
Zbog toga, načelnik Moravičkog upravnog okruga uputio je pismo čelnim ljudima u lokalnim samoupravama, rukovodiocima republičkih i lokalnih inspekcija, policije i komunalne milicije, zavoda za javno zdravlje i zdravstvenih ustanova, u kojem, između ostalog, navodi:
„Smatram da u ovom trenutku treba smanjiti pritisak inspekcijskih nadzora na registrovane privredne subjekte trgovinske, ugostiteljske i uslužnih delatnosti a težište usmeriti na kontrolu poštovanja rešenja sanitarne inspekcije o ograničenju slobode kretanja fizičkih lica koja su stavljena u karantin radi sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid-19“.
U pismu se navodi da problem u ovom trenutku ne predstavlja kategorija kontrolisanih privrednih subjekata, već građani koji se neodgovorno ponašaju i nepoštuju mere kućne izolacije.
Okupljanje na slavama, slavljima i sahranama, posebno na području opština Ivanjica i Lučani doprineli su nekontrolisanom širenju virusa Kovid-19, pa će se u narednim danima sprovesti zajednička akcija nadležnih zdravstvenih ustanova, sanitarne inspekcije, inspekcija JLS i policije, u kojoj će se posebna pažnja posvetiti izolaciji i kontroli poštovanja rešenja sanitarne inspekcije o ograničenju slobode kretanja fizičkih lica koja su stavljena u karantin.
Za nepoštovanje ove mere propisana je novčana kazna u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a u slučaju težih posledica po zdravlje stanovništva i krivična odgovornost i kazna zatvora.
Planiranje, odabir objekata i događaja za pojačan inspekcijski nadzor vrši se na nadeljnom niovu u zavisnosti od procene rizika. Kontrolama upravlja sanitarna inspekcija, a od nedavno ovlašćenja su dobeli komunalna inspekcija i komunalna milicija, I dalje, u kontrole će biti uključeno više republičkih i lokalnih inspekcija i drugi nadležni državni organi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *