Poljoprivreda kao razvojna šansa opštine Gornji Milanovac

Predsednik Opštinskog odbora Srpske napredne stranke i predsednik opštine Dejan Kovačević osvrnuo se na uzlaznu putanju poljoprivrede u opštini Gornji Milanovac – od minimalnih subvencija do 50 miliona dinara i dobijanja priznanja kao najuspešnije opštine u podsticanju ruralnog razvoja.

„Kada je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vršenje vlasti u opštini Gornji Milanovac, jedna od prvih mera bila je – subvencije u poljoprivredi i povećanje obima poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine. Ono što je najznačajnije u tom domenu, jeste da smo 2016. godine formirali Kancelariju za poljoprivredu, sa stručnim ljudima koji su dužni da pomognu svim našim poljoprivrednim proizvođačima, kako pri ostvarivanju opštinskih i republičkih subvencija, tako i za svaki vid edukacije i pomoći poljoprivrednim proizvođačima, kako bi poljoprivrednu proizvodnju podigli na viši nivo. Moram da istaknem da je od 2013. godine, otkada Srpska napredna stranka participira u vlasti u Gornjem Milanovcu, prvo kao manjinski koalicioni partner, a sada i kada je preuzela svu odgovornost, jedan od naših ključnih ciljeva bio ravnomeran razvoj naše opštine. Te 2013. godine praktično nismo ni imali budžet za poljoprivredu i na inicijativu Srpske napredne stranke smo došli do toga da taj budžet krene sa skromnim sredstvima od 7, 15, 20 miliona, tako da je 2016. godine, kada smo mi preuzeli odgovornost za vršenje vlasti, on bio 20 miliona dinara. Odmah posle izbora i konstituisanja nove većine u opštini Gornji Milanovac, 12. maja 2016. godine, rebalansom budžeta opredelili smo dodatnih 15 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi i te godine izašli na, do tada rekordnih, 35 miliona dinara. Ono što smo planirali budžetom za 2017. godinu jeste 40 miliona dinara za subvencije u poljoprivrednoj proizvodnji, a već 2018. godine taj iznos je bio mnogo veći i sada iznosi 50 miliona dinara. Za celokupan plan razvoja poljoprivrede i za novac koji odvajamo za subvencije, dobili smo značajnu nagradu Novosadskog sajma kao najuspešnija opština u podsticanju ruralnog razvoja. Za naredni period imamo ambiciozne planove, 2019. smo počeli raspodelom subvencija za 130 poljoprivrednih proizvođača, za šta smo odvojili oko 10 miliona dinara.

Takođe, za ove tri godine, uspeli smo da povećamo broj grla za 30 posto. Osnivanjem zemljoradničkih zadruga, koje su sada u ekspanziji, svi koji su podneli zahteve za donacije države dobili su po 50 hiljada evra bespovratnih sredstava. Želim da se što više udružujemo, jer kada imamo stabilnu proizvodnju, kada imamo količine koje možemo da ponudimo tržištu, imaćemo bolje uslove i bolju cenu. Uspeli smo da postignemo jednu sinhronizaciju i sklad sa poljoprivrednim proizvođačima, na taj način da svake godine mogu da očekuju subvencije kada je u pitanju protivgradna zaštita, navodnjavanje, osiguravanje useva i plodova i nabavka kvalitetnih grla stoke. Poljoprivredni proizvođači unapred mogu da planiraju svoju proizvodnju, jer kada imate stabilnog partnera, kao što je opština Gornji Milanovac, vi možete da planirate proširenje i zasad voća i povrća i stočnog fonda“, rekao je Kovačević i dodao je opštini Gornji Milanovac najveća nagrada i vetar u leđa to što su poljoprivredni proizvođači prepoznali opštinu kao sigurnog partnera, a lokalno rukovodstvo će se u budućnosti truditi da subvencije poljoprivrednim proizvođačima budu još veće.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *