Poremećaj igranja kompjuterskih igara: Kada zabava postane bolest

Suočeni sa sve češćim problemom zavisnosti od kompjutera i mobilnog telefona kod dece školskog uzrasta OŠ „Desanka Maksimović“ pozvala je u goste doktorku Tatjanu Milošević, koja je u holu škole održala predavanje „Poremećaj igranja kompjuterskih igara: kada zabava postane bolest“.

Direktorka škole Emina Đurić izjavila je da su oni, kao obrazovna ustanova, prepoznali ovaj problem i želeli da kroz predavanje deluju preventivno, edukujući decu, ali i roditelje, o posledicama prekomernog korišćenja računara.

„Pošto im je internet sve dostupniji – pametni uređaji, telefoni, računari, tablet, nema deteta koje nema neki uređaj na kojem može da se igra, za razliku od ranije kada to sve nije bilo toliko dostupno. Igrice jesu zanimljive, ali treba naći meru“, rekao je profesor informatike u IV osnovnoj školi Darko Vranić.

darko vranić
Darko Vranić, Foto: GM Press

Kompjuterske igre mogu da poboljšaju dečju maštu i pruže mogućnost da zajedno rade sa drugarima i utiču na razvoj kognitivne sposobnosti, ali pitanje je kako pronaći pravu „dozu“, jer preterano igranje igara utiče na razvoj uma i tela.

Osnovci koji su prisustvovali predavanju kažu da uglavnom vreme više provode na društvenim mrežama, najčešće instagramu, a ne toliko u igranju igrica, ali da u društvu znaju nekoga ko to radi. Svetska zdravstvena organizacija je prošle godine na listu bolesti i medicinskih stanja stavila upravo poremećaj igranja kompjuterskih igara, kao najnoviju dijagnozu u grupi bolesti zavisnosti.

kompjuterske igrice
Foto: GM Press

Poremećaj igranja kompjuterskih igara se karakteriše određenim modelom trajnog ili ponavljanog ponašanja tokom igranja na internet mreži ili van nje. Dete ima prolem sa kontrolom vremena koje provodi u igranju, daje im prednost u odnosu na druge aktivnosti pa doživljava negativne posledice zbog ovakvog ponašanja.

Važan je uticaj roditelja koji treba da budu svesni količine vremena koju dete provodi ispred ekrana – deca mlađa od dve godine ne bi trebalo uopšte, deca od 2 do 5 godina do sat vremena dnevno, a deca starija od 6 godina najviše dva sata.

Kristina Ponjavić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *