Porodica Trojančević donirala sedam defibrilatora milanovačkoj bolnici

Milanovčani Miloš i Marija Trojančević, koji se nalaze na privremenom radu u Švajcarskoj, po šesti put uputili su donaciju opštoj bolnici Gornji Milanovac. Donacija se ovog puta sastoji od sedam defibrilatora, od čega je jedan transportni. Podsetimo, ova bolnica je i pre mesec dana primila donaciju od Srba iz Čikaga, i to u vidu sanitetskog vozila, dok je prošle godine stigla donacija od milanovačkih privrednika u vidu sanitetskog vozila.

Trojančevići su već šest put donirali opštu bolnicu Gornji Milanovac, a ovoga puta sa sedam defibrilatora, od čega je jedan transportni. Reč je o aparatima koji, po medicinskom protokolu, moraju biti u svakoj službi, zbog hitnih stanja, kada je potrebno oživljavanje pacijenta. Inače, reč je o veoma skupim aparatima, sa kojima je ova zdravstvena ustanova bila u deficitu.

bolnica donacija 1
Foto: GM Press

“Imamo ih nekoliko u bolnici i to na odeljenjima kao što su interno i hirurgija, ali nedovoljno. Sada sa ovom donacijom rešavamo jedno veliko pitanje”, naglašava dr Predrag Šutić, v.d. direktora opšte bolnice Gornji Milanovac.

“Defibrilator je neophodan i za konorarnu jedinicu i za transport pacijenata. Bez njega nema spašavanja života i bez njega nema rada”, kaže dr Predrag Strugarević, internista – kardiolog opšte bolnice Gornji Milanovac.

bolnica domacija 2
Foto: GM Press

Podsetimo, ova bolnica je i pre mesec dana primila donaciju od Srba iz Čikaga, i to u vidu sanitetskog vozila. Samo u prošloj godini, pojavilo se još nekoliko donatora iz sveta milanovačke privrede, poput Metalca, Kontago grupe, potom Svis lajon Takovo, Spektar, Ge invest i Tetra pak, kada su prikupjena sredstva za nabavku 4K laparaskopskog stuba.

“Za tu vrstu operacije bio nam je potreban taj savremeni uredjaj, jer je prethodni bio star. To je, uz pomoć donatora, kupeljeno, i naravno, u saradnji sa lokalnom samoupravom i predsednikom Kovačevićem i realizovano i sada smo među prvima u Srbiji osposobljeni za te vrste operacija”, dodaje dr Predrag Šutić, v.d. direktora opšte bolnice Gornji Milanovac.

Kako se u milanovačkoj bolnici već krenulo sa laporaskopskim operacijama debelog creva, sa pomenutom donacijom ušlo se u priču da Milanovac spada u nekoliko gradova u Srbiji, u kojima se ta operacija radi, naglašava direktor ove zdravstvene ustanove.

Nada Dželebdžić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *