Posle besa dolazi zabrinutost

Period vanrednog stanja, ali i uopšte trajanje pandemije, zaposlenima u gerontološkim centrima, kao i korisnicima, bio je veoma težak. Zatvoren prostor sam po sebi dovoljan je da stvori teskobu, ali i nesposobnost da se razume situacija, zabrinjavajuća na svim nivoima, sa akcentom na starim licima. Od prvog dana najstariji građani smatrani su za kategoriju kojoj je virus najlakše preneti, a čiji imuni sistem nema snagu da se odupre bolesti.

-Pojedini korisnici su u početku  ignorisali ozbiljnost situacije, bili su ljuti na zaposlene, jednostavno nisu mogli da shvate. Porodice su sarađivale , prenosile podatke iz spoljašnjeg sveta, pa su i sami korisnici  menjali ponašanje. Bes je zamenila zabrinutost, koliko za sebe, toliko i za članove porodice. Bilo je istuacija da su deca ili supružnici  bolesni, a ljudima koji su u Domu takve informacije se nisu prenosile,  kako bi ih na taj način zaštitili – ističe u razgovoru za GM Press Jelena Srećković Stajić, diplomirani socijalni radnik.

Jelena kaže da je za zaposlene bilo veoma  bolno kada korisnici boravak u domu doživljavaju kao vreme  u zatvoru, jer su sprečeni da odu kući na vikend. Smatra da ne treba skrivati realno stanje , sa starima je potrebno razgovarati  i predočiti situaciju, bar onima koji su u mogućnosti da je razumeju.

GM PRESS/Katarina Srećković

Tekst je objavljen u okviru projekta „Korona, oprez – da, panika –  ne“, koji je sufinansiran sredstvima Ministartsva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *