Posle borbe, velika sreća

Ulazak u proceduru vantelesne trudnoće, važna je odluka za parove koji žele da postanu roditelji, a nakon godina bezuspešnog pokušavanja  da osnuju porodicu, mnogi parovi odlučuju se na ovaj korak.

Postupak veštačke oplodnje iziskuje vreme, finansije, emocije i velika očekivanja. Statistika kaže da jedan  od šest parova  ima problem sa sterilitetom.

Iako postoji velika želja da se osnuje porodica i prate se saveti doktora, beba ne “dolazi.” Parovima sa ovim problemom, vreme ne ide na ruku, pa je potrebno obratiti se izabranom lekaru i početi sa ispitivanjima.

-Današnji stav medicine je da, ukoliko par nakon godinu dana, ne dobije decu, treba početi sa ispitivanjem. –rekao je dr Dragan Perišić, načelnik službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice, dodajući – kod  20% parova, razlog steriliteta je nepoznat, iako uzroci mogu biti različiti; od nemogućnosti  da se iznese trudnoća, imunološka i  virusna oboljenja, vanmaterična trudnoća, trombofilija i drugo-

Dragan Perišić, načelnik službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice

Prema Perišićevim rečima, prvi uslov za ulazak u postupak veštačke oplodnje je životna dob žene, a starosna granica je pomerena sa 38 na 42 godine.

-Država finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a za žene sa dvoje ili toje dece, dve – kaže Perišić, dodajući – ovo je dug postupak tokom koga se moraju uraditi brojne analize i testovi, kako bi se utvrdilo da li je par kandidat za veštačku oplodnju.-

Bojana i Duško Pavić, svoje trogodišnje  blizance dobili su vantelesnom oplodnjom.  Iskustvom i savetima, pomogli su brojnim parovima u Gornjem Milanovcu da se ostvare kao roditelji, a njihova priča može biti od koristi svima koji žele da uvećaju svoju porodicu.

Duško Pavić, otac

-Supruga i ja nismo četiri godine mogli da imamo decu –rekao je Duško Pavić , dodajući, – uradili smo dve vantelesne u Valjevu, od kojih jednu o trošku države. Treća, u Pragu bila je uspešna i danas smo srećni roditelji Nade i Đorđa. Mislim da parovi koji na ovaj način pokušavaju da se ostvare kao roditelji treba da se usresrede na pozitivne  misli i da veruju da će uspeti, to je naš savet. Jedna ćelija se čuva, jer želimo još dece. –

-Po savetu lekara, počeli smo vantelesnu oplodnju – kaže Bojana Pavić, dodajući, na žalost u Srbiji nismo uspeli, ali smo po preporuci otišli na klinicu u Pragu. Imamo lepe uspomene na Prag koji nam je bio kao malo bračno putovanje.-

U porodici Pavić sva ljubav i pažnja usmereni su na njene male članove i svaki dan je ispunjen dnevnim ritualima, od buđenja, do kupanja pred spavanje. Jedni bez drugih ne mogu, zajedno su celina i velika sreća.

 

GM PRESS / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *