Poslodavci dobili sredstva, stručna praksa za 53 lica

Iz budžeta grada izdvojeno je 40 miliona dinara za mere aktivne politike zapošljavanja.

“I ove godine smo obezbedili sredstva kako bi mladi ljudi dobili stručna znanja, ali i mogućnost stalnog zaposlenja. Pored grada i resorno ministratvo je izdvojilo 6,5 miliona dinara za ove mere zapošljavanja”, rekao je gradonačelnik Milun Todorović.

Sredstva iz budžeta grada dobila su 52 poslodavca, stručnu praksu vršiće 53 lica u privatnom, ali i u javnom sektoru.

“Stručnu prkasu omogućili smo za 41 lice sa visokom stručnom spremom, dve osobe sa višom i 10 lica sa srednjom školom. Za ovaj program zapošljavanja vladalo je izuzetno interesovanje”, rekao je direktor NSZ u Čačku, Saša Obradović.

Turistička organizacija Čačak ovaj put će po prvi put dobiti stručnog praktikanta, diplomiranog turizmologa.

“Drago nam je što grad prepoznao našu potrebu. Novi stručan kadar će puno značiti nama, ali predpostavljam i toj osobi jer će moći da vidi kako funkcioniše u praksi ono što je učio na fakultetu”, izjavio je Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a.

Još jedno javno preduzeće dobilo je sredstva, reč je o JKP “Moravac” iz Mrčajevaca.

“Naše preduzeće trenutno ima 21 radnika, a zbog odlaska u penziju pojedinih zaposlenih taj broj će biti 18. Sa nama će ubuduće biti diplomirani ekonomista i nadamo se da će sa nama i ostati jer sledeće godine bi trebalo da bude ukinuta zabrana zapošljavanja u državnom sektoru”, rekla je Dragica Vujanić finansijski direktor JKP “Moravac”.

Vladimir Krstić, suvlasnik firme “Uspon” već nekoliko godina unazad koristi subvencije grada kako bi se u njegovom preduzeću osposobio stručni kadar.

“Učestvujemo na svim konkursima. Ovakva nam olakšica znači jer na taj način uvodimo lica u poslovni proces što je od koristi i njima i nama. Ranijih godina svi koji su bili kod nas na stručnoj praksi, osnovali su radni odnos i ostali sa nama. Nadam se da će ta pozitivna praksa biti nastavljena i dalje”, rekao je Krstić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavnje trenutno je 6800 lica, što je 1400 osoba manje u odnosu na isti period prošle godine.

RINA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *