Predsednik Kovačević u Brezni: Nastavljamo sa ulaganjima u seoske škole

Istureno odeljenje pranjanske OŠ Ivo Andrić u Brezni postoji 179 godina. Ova škola svake godine svečanom priredbom obeležava Mitrovdan. Kako je ovo godina jubileja – 60 godina od kako je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, deo svečanosti je bio posvećen njemu: učenici su čitali odabrane delove njegove proze, izveli su kratku predstavu a sve je bilo upotpunjeno nastupom školskog hora. Drugi deo svečanosti obeležila je projekcija dokumentarnog filma o brezanskoj školi.

Ovoj proslavi prisustvovao je i predsednik opštine Dejan Kovačević, kome je direktor škole uručio zahvalnicu za izuzetnu podršku školstvu na teritoriji Gornjeg Milanovca.

 – Jako nam je bitno da male, seoske škole opstaju. Kada kažem male, ne mislim da su one fizički male, već da one iz godine u godinu imaju manje đaka. Pre pet godina ovde je bilo preko 30 učenika, danas ih je dvadeset dvoje. Pored toga što mi dosta sredstava ulažemo u infrastrukturu škole, u nova igrališta i dalje imamo problem u pojedinim delovima naše opštine sa ostankom ljudi na selu. Ja hoću da se zahvalim svim stanovnicima Brezne koji svoju decu upisuju u brezansku školu i na taj način daju nadu da ćemo i u budućnosti ovde moći da organizujemo nastavu. Danas smo ovde videli dosta privrednika, naravno i roditelja koji u dogovoru sa nastavnicima pokušavaju da održe školu, a Opština će im se uvek, naravno naći– rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

 Predsednik Kovačević je obišao i nedavno rekonstruisano školsko igralište i pomenuo planove za pranjansku školu.

 – Završili smo smo jedan multifunkcionalni teren za basket, mali fudbal i za odbojku. Nastavićemo sa ulaganjima u seoske škole. Razgovarao sam sa direktorom pranjanske škole Zoranom Pantovićem da prvi teren sa veštačkom travom bude baš u Pranjanima. Završili smo projektnu dokumentaciju, konkurisaćemo kod Ministarstva i nadam se da će nam sredstva biti odobrena – najavio je Kovačević.

Pored ulaganja u škole, predsednik Kovačević ističe da je za ostanak mladih na selu bitna i infrastruktura, pa se nada da će izgradnja puta Takovo – Pranjani umnogome  doprineti tome. On je podsetio da Opština Gornji Milanovac ima najveći budžet u Srbiji kada je u pitanju ulaganje u agrar. Takođe, osvrnuo se i na projekat Ministarstva za brigu o selu kojim se mladim parovima dodeljuju kuće, za koji kaže da isto tako može da doprinese životu mladih na selu.

GM PRESS/Jovana Lekić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *