PREDSEDNIK VUČIĆ U NEDELJU U PRANJANIMA

Prema infomacijama do kojih je došao GM Press, a potvrdio ih  i Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, u nedelju, 15.septembra, Pranjane će posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  Neposredan povod za dolazak predsednika Srbije u Pranjane jeste obeležavanje godišnjice čuvene spasilačke misije „Halijard“ u kojoj spašeno više od 500 savezničkih avijatričara oborenih nad Srbijom u vreme ratnih operacija savezničkih bombardovanja naftnih postrojenja u Rumuniji. U cilju spašavanja velikog broja savezničkih pilota narod Pranjana i okolnih sela je u leto 1944. godine na Galovića brdu u Pranjanima izgradio improvizovani aerodrom sa koga je uspostavljen avio – most Pranjani-Bari.  Misija „Halijard„  spada u jednu od najvećih i najuspešnijih savezničkih spasilačkih misija u toku Drugog svetskog rata, ali o njoj se dugo neosnovano ćutalo.

-Velika je čast da dočekamo predsednika države u jednom od najvećih sela, u selu koje beleži najviše porodica sa troje i više dece. Meštani ovog kraja, rizikujući život spašavali su tudje živote  i delili sa tadašnjim ratnim saveznicima u teškim ratnim danima i poslednje zalogaje oskudne hrane. Odavde su ih ispratili izlečene, zdrave i prave svojim kućama i mnoge porodice i danas održavaju prijateljske veze sa potomcima  spašenih pilota. Naši ljudi nikada zauzvrat nisu tražili ništa, osim prijateljstva i to je, zapravo, duša našeg naroda. Posebno nam je čast što će na Gorski aerodrom na Galovića brdu koji je dugo skrivan od javnosti prvi put zakoračiti jedan srpski predsednik – istakao je predsednik Kovačević potvrdjujući infomaciju o dolasku predsednka Vučića u Pranjane.

Zadovoljstvo dolaskom predsednika Vučića na Galovića brdu u Pranjanima ne krije ni Radovin Veselinović, predsednik MZ Pranjani.

-Dolazak predsednika Aleksandra Vučića je velika čast za Pranjance koji su veoma ponosni na svoje pretke koji su u toku Drugog rata lečili, čuvali i sačuvali savezničke pilote što oni nikada nisu zaboravili.

O detaljima posete predsednika Vučića redakcija GM Press će vas sledećih dana detaljnije obaveštavati.

2 Komentara

 1. Milutin
  10 septembra, 2019 - 1:16 pm

  Na ratni aerodrom koji napraviše Pranjanci u organizaciji JVUO pod komandom Đenerala Draže Mihailovića, dolazio je predsednik Vojislav Koštunica! Tako da Kovačeviću govoriš neistinu!

  Reply
 2. Pranjanac
  11 septembra, 2019 - 10:11 am

  Ne govori Kovacevic neistine nego ti Milutine neproverene informacije. Koštunica je prolazio nezvanicno kao kandidat za predsednika.

  Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *