Predstava „Tartif“ sutra pred Milanovčanima – za Aniku

Predstava “Tartif”, Žana Batista Poklena Molijera u režiji Branka Kneževića i interpretaciji glumaca Milanovačkog pozorišta, u subotu, 10. oktobra 2020. godine biće izvedena na velikoj sceni Doma kulture.

„Tartif“ je jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta Žana Batista Poklena Moliera. To je komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala (1664. godine), zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti zabranili. U predstavi Branka Kneževića, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je zbog teskobe sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u pakao.
Aktuelizacija predstave (prva polovina XX veka) nije izvedena na napadan način. Molijerov tekst nije menjan, samo je scena kraja, koju je Molijer morao da dopiše da bi komad bio izveden, dramski nadograđena.

Predstava se realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom. Cena karta je 500 dinara (broj mesta je, zbog korona virusa, ograničen), a sva prikupljenja sredstva biće uplaćena na račun “Za Anikin dug i srećan život”.

Početak predstave je u 20 sati.

 

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *