Predstava „Tartif“ pred Milanovčanima sinoć odigrana – za Aniku

Posle višemesečne pauze, predstava “Tartif”, Žana Batista Poklena Molijera u režiji Branka Kneževića i interpretaciji glumaca Milanovačkog pozorišta, izvedena je sinoć na velikoj sceni Doma kulture, a imala je humanitarni karakter, za pomoć maloj Aniki koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

„Tartif“ je jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta, Žana Batista Poklena Moljiera. To je komedija o licemerju koja je, u vreme kada je napisana (1664. godine), zbog svoje provokativne drskosti i slobodoumnosti  bila zabranjena.

Tek posle višegodišnje borbe, 1669. godine, Molijer je dobio zvaničnu dozvolu od kralja za javno prikazivanje komedije, posle čega je ona doživela veliki uspeh.

Priča o sudbini čoveka koji zbog teskobe sopstvenog života utehu pronalazi u slepoj religioznosti i svoje poverenje poklanja varalici koju upoznaje u crkvi (Tartif), u predstavi Branka Kneževića smeštena je u pedesete godine prošlog veka. Glavni junak, Orgon zaslepljen religioznošću, podređuje svoju porodicu i imovinu ovom licemeru i lažnom moralisti. Uprkos dobronamernim savetima i glasu razuma svog šuraka Kleanta, Orgon čini grešku za greškom, dovodeći članove svoje porodice do pucanja, a imovinu do propasti.

Milanovačka publika uživala je u odličnoj glumi, duhovitim dijalozima, vrcavim scenama i ismevanju slepe religioznosti i licemerne odanosti vladarima i lažnim idolima. Pored izvrsne inerpretacije glumaca Milanovačkog pozorišta, posebne simpatije publike odneli su glumci Milesa Ilić ( gospođa Pernel) i Branko Nedeljković (sudski izvršitelj).

Iako napisana u 17. veku, Molijerova komedija je, prema rečima Danice Vučetić, koja u predstavi igra Orgonovu suprugu, Elmiru, bezvremenska jer ismeva licemerje i zaslepljenost religioznošću u svim epohama, zato je ovo delo uvek aktuelno i izvodi se toliko dugo.

Aktuelizacija predstave (prva polovina XX veka) nije izvedena na napadan način. Molijerov tekst nije menjan, samo je scena kraja, koju je Molijer morao da dopiše da bi komad bio izveden, dramski nadograđena.

Predstava je realizovana u saradnji sa Kulturnim centrom. Broj mesta je, zbog korona virusa bio ograničen, a sva prikupljenja sredstva biće uplaćena na račun “Za Anikin dug i srećan život”.

Više o predstavi pogledajte u Centralno-informativnoj emisiji Dan u ponedeljak u 18:30, 19, 20 i tačno u ponoć.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *