Predstavljena izložba radova dvadesetšestog saziva Likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”

U Galeriji velike sale Kulturnog centra minulog vikenda (12. jul 2020. godine) predstavljena je izložba prošlogodišnjeg saziva likovne kolonije “Mina Vukomanović Karadžić”.

Postavku čini 29 radova koje potpisuju umetnici:Vladimir Temkov (Kavadarci, S. Makedonija), Goran Boev (Kavadarci, S. Makedonija), Milica Opalić (Beograd), Teodora Filipović (Beograd), Milica Vesić (Beograd), Ljubiša Đurić (Beograd), Dragan Nešić (Priboj), Radmilo Marić (Foča, BIH) i Ilija Drašović (Gornji Milanovac).

Izložbu su predstavili: Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra, Radoš Gačić, urednik likovnog programa i Ilija Drašović, od ove godine počasni član Savinačke likovne manifestacije.

foto: KCGM

“Kolonija je pokrenuta 1994. godine povodom stogodišnjice smrti Mine Vukomanović Karadžić, poznate srpske slikarke. Osnovna ideja manifestacije je negovanje uspomena na Vukovu ćerku, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko – takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije”, istakli su Dragan Arsić i Radoš Gačić i naglasili da je “za nepune tri decenije postojanja manifestacije, oko 200 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u radu Kolonije. Ostvareno je više od 490 umetničkih dela koja čine Zbirku i Fond likovne manifestacije”.

Otvaranjem izložbe okončan je rad i ovogodišnje likovne manifestacije, koja je od 8. do 12. jula, 27. put realizovana na Savincu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije sa korona virusom, manifestacija je bila nešto skromnija i sa manjim brojem umetnika. I ako je bilo najavljeno da će umetničke radove na Savincu, zajedno sa: Lidijom i ZvonkomTilić (Novi Sad), Vesnom Petrović (Čačak) i Ilijom Drašovićem (Gornji Milanovac) stvarati i : Nenad Ristović (Kragujevac), Snežana Veličković (Čačak) iVesna Tešić (Gornji Milanovac), zbog njihove sprečenosti,  radu Kolonije priključili su se Jovana Janković i Ivana Marinković umetnice iz Gornjeg Milanovaca.

Radovi ovogodišnjih učesnika Likovne kolonije javnosti će biti predstavljeni na Petrovdan 2021. godine.

GM Press / KCGM

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *