Predstavljeni Zbornici radova posvećeni Voždu Karađjorđu

Sinoć su u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja predstavljeni Zbornici radova dva naučna skupa su održanih 2017. i 2019. godine u Velkoj Plani pod nazivom “U slavu velikog vožda” i “Od Karadjorđa do Versajskog mira”.

U stvaranju tematskog Zbornika, posvećenom vođi Prvog srpskog ustanka, učestvovali su istoričari iz Velike Plane, Beograda, Gornjeg Milanovca, Požarevca, a u projekat je uključen i Muzej rudničko-takovskog kraja.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja

– Mi večeras predstavljamo Zbornike radova naučnog skupa pod nazivom “U slavu velikog Vožda”, održanog u Velikoj Plani 2017, konkretno, 2019. na Drugom naučnom skupu tema je bila “Od Karadjorđa do Versajskog mira”, nas šest istoričara je učestvovalo sa referatima koji su publikovani. – rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja Rudničko-takovskog kraja, dodajući – uz samu priču o naučnom skupu, o svemu što je pisano, ima interesantnih radova koji govore o istoriji nastanka Karađorđevog ustanka, o borbi srpske države za crkvenu autokefalnost, preko biografija istaknutih Srba iz Dalmacije koji su radili na srpskom nacionalnom pitanju, kao i priča o francuskoj štampi i njenoj percepcij Kralja Petra posle njegove smrti 1921. godine.

Svakako najzanimljiviji istorijski deo je odnos porodice Karađorđević, tačnije, vladarskog Doma sa rudničko-takovskim krajem, od nagovora Milana Obrenovića, tada trgovca, da se uključi u pripremu bune koja je izbila u februaru 1804. godine, preko učešća prodice Obrenović u svim borbama Karadjordjevog doma, do kumstva. Vladar Karadjorđevića, kralj Aleksandar je I osnivač je našeg grada, tako da je ova dinastija imala veliki značaj za rudničko-takovski kraj.

Manifestacija „U slavu velikog Vožda“ održava se u Velikoj Plani od 1991. godine, poslednje sedmice jula. Započeta kao skromno podsećanje na Vožda i ubistvo u Radovanjskom lugu iz 1817. godine, prerasla je u događaj od velikog značaja za opštinu Velika Plana, na čijoj teritoriji se nalaze dva , prema rečima Jugoslava Todorovića, direktora Doma kulture “Vlada Marjanović” u Starom Selu, opština Velika Plana, kultna mesta, posvećena Karađorđu. Prvi je Radovanjski lug, mesto ubistva vođe Prvog srpskog ustanka, a drugi je Manastir Pokajnica.

Jugoslav Todorović, direktor Doma kulture Vlada Marjanović Staro Selo, opština Velika Plana

 –Manifestacija u slavu velikog Vožda, prilika je da se kao neposredni potomci Karađorđevića i Obrenovića, na neki način odužimo onome što se odigralo u Radovanjskom lugu. – rekao je Jugoslav Todorović, direktor Doma kulture Vlada Marjanović u Starom selu, opština Velika Plana, dodajući

Pored Doma kulture u Starom selu, u stvaranju ove manifestacije učestvovali su Centar za kulturu „Masuka“i biblioteka „Radoje Domanović“, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Velika Plana. Sastavni deo manifestacije posvećene Velikom Voždu je Likovna kolonija, jedna od najstarijih manifestacija opštine Velika Plana, a u Radovanjskom lugu se svake godine održava pomen voždu Karadjorđu, u crkvi „Zahvalnica“ koju je podigao kralj Aleksandar I Karadjorđević.

Dva zbornika radova prema rečima dr Milana Gulića, iz Instituta za savremenu istoriju, zamišljena su da sagledaju nasleđe, kako Karadjorđa, kao naše znamenite ličnosti 20. veka, tako i čitave dinastije Karadjorđević i priču o Srbiji u vreme njihove vladavine.

dr Milan Gulić Institut za istoriju

Na osnovu radova naučnika iz više naučnih ustanova u Beogradu ali i iz unutrašnjosti, dobili smo dvadesetak radova u ova dva Zbornika, ono što je sigurno, za svakoga koga istorija Srbije u modernom periodu zanima, naći će se bar po jedan rad. – rekao je dr Milan Gulić sa Instituta za istoriju.

Kada govorimo o rodonačelniku moderne srpske države i jedne od dve najznačajnije srpske dinastije u modernom periodu Srbije, Voždu Karađorđu, dugujemo veliko poštovanje prema njegovom doprinosu za trasiranje puta ka oslobođenju i temelju slobode i državnosti srpske države.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *