Preporuke za čitanje za sledeću nedelju

Biblioteka ,,Braća Nastasijević’’ za odrasle preporučuje knjigu ,,ZAKOPANI DŽIN” Kazua Išigura.

Ponekad surov, a ponekad misteriozan, Išigurov prvi roman nakon desetogodišnje pauze govori o strahotama zaborava i snazi sećanja, donosi snažnu parabolu o ljubavi, osveti i ratu. Inspirisan tolkinovskim folklorom, s junacima koji hodaju putevima kralja Artura i Froda Baginsa, podjednako lako osvajajući našu naklonost, pisac ipak uspeva da prevaziđe ograničenja žanra.

Kazuo Išiguro – Zakopani džin

Za trenutke odmora preporučujemo knjigu ,,REBEKA’’ Dafne Di Morije.

„Od svoje prve do poslednje rečenice Rebeka je remek-delo. Mnogi veliki pisci ne bi se usudili da posegnu za tako riskantnim pripovedačkim potezima koje nalazimo u Rebeki, ali baš su to ona mesta koja najviše nagrađuju čitaoce.“ Guardian

Dafne Di Morije – Rebeka

Najmlađima za ovu nedelju preporučujemo knjigu ,,MUZIKA TRAŽI UŠI’’ Dejana Aleksića.

Sama knjiga je zbirka priča koja se pamti po duhovitosti i dosetljivosti pripovedača. Osim što se s radošću obraća čitaocima, on se vešto igra rečima, a u pričama mu se otme i poneki stih. Junaci ovih priča mogu svet okrenuti naglavačke, sanjaju da su „tamo neki Žak“, oduševljavaju se na francuskom, čitanjem isteruju bube iz glave, razmišljaju o „manjosti“ i „većosti“ i redovno peru uši da Muzika ne bi napustila ovaj svet.

Dejan Aleksić – Muzika za uši

Za tinejdžere preporučujemo knjigu ,,BRAĆA METALCI’’ Antija Halmea.

Njihovi hevimetalski snovi počeli su da se ostvaruju kada su upoznali Iračanina Hašemija, ali situacija postaje izuzetno napeta kada u njihov život ulaze zloslutne Kobre, koje smatraju da Norveška pripada isključivo Norvežanima.

Anti Halme – Braća Metalci

Iz izdavačke delatnosti same biblioteke preporučujemo ,,SOLUNSKI PROCES: JUN 1917.“ Miloša Bogićevića.

Dr Miloš Bogićević (Beograd, 1876 – Berlin, 1938), srpski je pravnik i diplomata. Kolažna publicistika Bogićevićeva bazira se na ličnim sećanjima, ličnoj arhivi – koja je netragom nestala – te na kontaktima sa živim svedocima, među kojima je i jedan Mustafa Golubić; određena ponavljanja nastala su kao posledica prenošenja članaka iz publikacija u kojima je sarađivao.

Miloš Bogićević – SOLUNSKI PROCES: JUN 1917.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *