Pri kraju prvi kontigent vakcina protiv sezonskog gripa

Ove godine vakcinisanje protiv sezonskog gripa počelo je 1. oktobra, ranije u odnosu na isti period prethodne godine. Među građanima Gornjeg Milanovca vlada veliko interesovanje za vakcinisanjem protiv gripa, a prema rečima dr Aleksandra Čivovića, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja, u prvih pet dana oktobra, vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je 1100 lica.

dr Aleksandar Čivović, v.d. direktor Doma zdravlja

-Dobili smo pre 1. oktobra 1440 doza vakcine, u pitanju je četvorovalentna vakcina koja u sebi ima dva tipa virusa A i dva tipa B, zaključno sa jučerašnjim danom, vakcinisano je 1100 ljudi. –rekao je Čivović, dodajući, – bile su veće gužve, naročito tokom vikenda, a očekujemo isporuku i drugog kontigenta vakcina, pa apelujemo na sugrađane da budu strpljivi i da ne vrše pritisak na zdravstvene radnike. Procedura je da se lica koja žele da prime vakcinu jave svom izabranom lekaru, radi obavljanja pregleda, nakon čega bi uz nalog intervencijama Službe za odrasle bili vakcinisani. Vakcinisanje se vrši uz poštovanje epidemioloških mera i držanje distance u čekaonici.

foto: GM Press

-Prioritet za vakcinu protiv gripa imaju lica starija od 65 godina, hronični bolesnici, trudnice, i zdravstveni radnici koji su u kontaktu i u većem riziku radeći sa pacijentima koji su potvrđeno ili suspektno zaraženi korona virusom.

Sve vakcine biće iskorišćene za ove kategorije stanovništva, a u narednom periodu očekuje se da dodatna doza bude isporučena.

S obzirom da se nalazimo u epidemiji zarazne bolesti Covid 19, vakcinisanje protiv sezonskog gripa, važno je radi lakše trijaže kod pacijenata kod kojih se jave respiratorne tegobe, čime bi se isključila sumnja na prisustvo virusa gripa i isključila greška u dijagnostici.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *