Prijemna ambulanta Doma zdravlja radi od 07-22 časa, telefoni su dostupni 24 sata

Svi Domovi zdravlja su organizovali prijemne ambulante koje će u narednom periodu raditi kao izdvojene jedinice od Doma zdravlja.

U Gornjem. Milanovcu to je prostor Stare hitne pomoći koji na preporuku nadležnog Ministarstva radi svakoga dana od 07-22 sata, a telefoni su dostupni građanima 24 časa.

Pozivamo sve sugrađane da posete Prijemnu ambulantu ukoliko osete bilo kakve simptome i da ne čekaju da se klinička slika već ispolji, kada je teže reagovati.u odnosu na sam početak ispoljavanja simptoma.– rekao je dr Aleksandar Čivović, clan Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu.

Organizovali smo se tako da se u okviru Prijemne ambulante vrši uzorkovanje krvi pacijenta, odakle se pacijent odvozi u prijemnu Trijažnu ambulantu Opšte bolnice pri Grudnom odeljenju gde se vrši rendgenski snimak  pluća pacijenta, a onda se radi i laboratorijka analiza. Nakon snimaka, pacijent se vraća u Prijemnu trijažnu ambulantu,u izolaciju, gde čeka rezultat laboratorije i snimak. Na osnovu rezulatata se pravi trijaža pacijenata, da li se radi o srednje teškom,teškom ili kritičnom pacijentu, na osnovu čega se upućuje u smešta.koji je za to predviđen. –naglasio je dr Čivović i dodao:

Danas cemo imati posetu direktora Zavoda za javno zdravlje, oko dvadeset medicinskih sestara milanovačkog Doma zdravlja biće obučeno za uzimanje briseva radi povećanog obima testiranja za pacijnete kod kojih za to ima potrebe. Hitna pomoć, radi povećanim obimom, ima više izlazaka na teren, obezbedili smo u svakom trenutku dve ekipe, a zamolio bih sve sugrađane da, ukoliko mogu, sami dođu u ambulantu. Hitna pomoć izlazi maksimalno kako bi pomogla svima, kućno lečenje smo pojačali, pogotovo za one sugrađane koji nisu u stanju da dođu sami do Doma zdravlja. Kada su u pitanju lična oprema i zaštitna sredstva, imamo ih dovoljno – naglasio je Čivović, ovom prilikom bih se zahvalio lokalnoj samoupravi koja  nam je sredstva obezbedila, na samom početku pandemije, dok nije stiglo sve u dovoljnom obimu, tako da smo u prilici da budemo zaštićeni.

Svi zdravstveni radnici koji su imali kontakt sa pacijentima zaraženim virusom COVID 19, koristili su lična zaštitna sredstva, a samo dva zdravstvena lica smo preventivno poslali u samoizolaciju bez ikakvih simptoma – rekao je Čivović.

Da ponovimo, ukoliko osetite bilo kakve simptome infekcije, nemojte čekati, već se odmah javite u Prijemnu ambulanu Doma zdravlja, kako bi lekari pravovremeno reagovali, a sam tok lečenja bio uspešniji.

Tri pacijenta zaražena korona virusom na Grudnom odeljenju Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu

U Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu  nalaze se tri pacijenta sa potvrđenom dijagnozom COVIDA-19.

Predrag Šutić član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu

– Svi su dobrog opšteg stanja, obzirom na kapacitete okolnih Infektivnih klinika uz konsultaciju Zavoda, zadržani su na  Grudnom odeljenju – rekao je dr Predrag Šutić, član Štaba za Vanredne situacije u Gornjem Milanovcu. Jedno lice sa srčanom patologijom je zbog povrede primljeno na Interno odeljenje, u izolacioni deo, verfikovan mu je virus Covid, pa je prebačeno na Grudno odeljenje koje je predviđeno za pacijente zaražene korona virusom, uz protokolarnu dezinfekciju prostora i prostorija u kome je taj pacijent prethodno boravio.

Po protokolu, posle nekoliko dana bez tekoba ,test se ponavlja i ukoliko pacijenti budu dobro, šalju se u samoizolaciju u trajanju od četrnaest dana. – istakao je dr Šutić.

Apelujemo na sve sugrađane da izbegavaju društvene kontakte, da ne izlaze bez preke potrebe i ostanu kod kuće, kako bismo izbegli širenje infekcije korona virusa.

Opširrnije o ovome pogledajte u Informativnoj emisiji “Dan” u 18:30, 20:00 i 21:30 sati.

GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *