Proglašeni pobednici konkursa „Tragom Nastasijevića“

Ovogodišnja Manifestacija „Dani Nastasijevića“ koju svake godine organizuje milanovačka biblioteka „Braća Nastasijević“ je završena, a zbog pogoršanja epidemiološke situacije izostala je promocija časopisa „Slovo Ćirilovo“, kao i dodela nagrada učesnicima konkursa „Tragom Nastasijevića“. Od preko 300 pristiglih radova žiri je odabrao najbolje pesme, priče i eseje.

Stručni žiri koji je pregledao pristigle radove ovogodišnjeg konkursa činile su: Biljana Paunović i Darija Kočović, profesori srpskog jezika i književnosti i Dragana Perišić, diplomirani filolog opšte književnosti teorije književnosti. Nakon opšežnog razmatranja pregledanih radova, žiri je nagradio sledeće učesnike u sve tri oblasti književnosti.

Dragana Perišić, bibliotekar

-U obasti poezije 1. nagradu dobio je Ivan Petrović iz Divaca kod Valjeva za „Sedam lirskih krugova“, drugu nagradu dobio je Mile Poledica iz Beograda sa pesmom „Četiri“, a treću nagradu „Pozlaćena ruža“ dobila je Tijana Grbović.

-Za prozu je prvu nagradu dobio Marko Rakićević iz Prislonice kod Čačka za priču „Orahovanje“, drugu nagradu dobio je Boško Lomović iz Gornjeg Milanovca za priču „U sitne sate“ i treću nagradu dobio je Nikola Popović iz Kragujevca za priču „Soko Muhamed Ali“.

-Za esej, koji je zahtevnija književna forma, prvu nagradu dobila je Jelena Nedeljković iz Kladova za esej „O gresima, anđelima, ženama, vukovima i senkama u romanima Branislava Jankovića“, drugu nagradu dobio je Borislav Batin sa Novog Beograda za esej „Snesnovidost“ a treću nagradu dobila je Ljiljana Terenčić iz Smedereva za esej „Soare kod Nastasijevića“.

Kao i prethodnih godina, biblioteka novčano nagrađuje dobitnike prve nagrade za najbolju pesmu, priču i esej, dok se ostale odnose na knjige i pohvale .

-Priznanje i pohvale mnogim učesnicima znače da nastave da se bave pisanjem i da ponovo učestvuju na našem konkursu – rekla je Dragana Perišić, bibliotekar, dodajući – takođe ihobraduje činjenica da su njihovi radovi primećeni i objavljeni u našem Zborniku. –

Među prispelim radovima žiri je dodelio i pohvale iz tri oblasti književnosti; pesme, proznog dela i eseja. Radovi i imena pohvaljenih autora biće objavljeni u „Slovu Ćirilovu“ broj sedamnaest, koji uskoro izlazi iz štampe.

U biblioteci „Braća Nastasijević“ zahvaljuju se svim učesnicima konkursa u nadi da će naredna Manifestacija „Dani Nastasijevića“ biti održana pod srećnijim i zdravijim okolnostima.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *