Promocija knjige: ,,Sukob mitova – Sačuvati od zaborava”

Nebojša Savić, novinar i publicista iz Gornjeg Milanovca predstaviće u četvrtak, 12. decembra, u holu ispred velike sale Kulturnog centra knjigu ,,Sukob mitova – Sačuvati od zaborava”.

Knjiga je nastala na inicijativu udruženja boraca „SABOR“ iz Gornjeg Milanovca. Ideja je bila da se kroz osvrt na našu neposrednu prošlost ostavi otisak u vremenu.

Autor je, bez suvišne istorijske hronologije, dao slobodnom rukom izvučen ugao gledanja na epohu moderne Srbije kojoj pripada i vreme u kome živimo. Rudnik – ,,Sparta moderne Srbije” je posmatran kao prostor koji zahvataju opštine Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola i Knić, delovi opštane Čačak (rudnička Morava) i Kragujevac, kao i obodi susednih opština. A Rudničani, kao narod koji je naselilo ove prostore i živeo u njima – bilo u najdaljoj, bilo u najbližoj prošlosti.

Autor je u ovom delu dao novu paradigmu u pristupanju i izučavanju istoriografije, sintetišući Bodrijara, Špenglera, Tojnbija i Brodela, Nebojša Savić je uz to zadržao svoju originalnost. U svoj istoriografski pristup Nebojša Savić uneo je hrabro filozofiju, sociologiju, etnopsihologiju, kulturologiju, načinivši na taj način fenomenološki primer pokazujući iz kojih se sve perspektiva odigravaju istorijski procesi i događaji, kakvi su njihovi prolozi i epilozi.

Promociju knjige upotpuniće izložbe: ,,Solunske armije”, ,,Vojvoda Lune – jedan čovek, jedno vreme, jedan grad” i ,,Ex Libris – Prvi svetski rat” koje je Savez boračkih organizacija ,,Sabor”, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije realizovao u partnerstvu sa: Ministarstvom odbrane Republike Srbije, Centrom za poslovne veštine, Udruženjem boraca ratova 1990 – 1999. godine ,,Gorski vukovi” – Vrnjačka Banja, Udruženjem boraca ,,Sabor” Gornji Milanovac, Muzejem rudničko-takovskog kraja, OŠ ,,Sveti Sava”, ,,Pčelicom”, Kulturnim centrom, Slikarskom radionicom ,,Zvezda – Helios” i likovnom radionicom Ivane Stevović.

Početak promocije je u 20 sati.

Gm Press

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *