Proslavljena gradska slava

Proteklog vikenda, opština Gornji Milanovac obeležila je gradsku slavu i slavu Crkve Svete Trojice, Silazak Duha svetog na apostole. Tim povodom, u subotu je održano praznično večernje bogosluženje, nakon čega je centralnim gradskim ulicama prošla litija.

Nakon litije, u porti Crkve upriličen je kulturno-umetnički program podmlađenog sastava KUD-a „Crnućanka“ i frulaša Miloša Tomića. U nedelju, svi prisutni su molitveno učestvovali u Svetoj liturgiji koju je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop žički Justin:


„Ovaj dan posvećen je silasku Svetog duha na apostole. Danas je veliki dan, dan koji se u narodu naziva Svete Trojice ili Duhovi. Veliki je dan zbog toga što je Gospod Bog Isus Hristos, kada se pred svojim učenicima i apostolima vaznosio, a oni tužno gledali u njega, rekao: Ako ja ne odem, Duh sveti neće doći. Danas slavimo Sveto Trojstvo- Oca, Sina i Duha svetog. Cilj našeg života je da zadobijemo blagodat Svetog duha, on treba da se useli u nas, on je taj utešitelj životvorni koji nama daje smisao, treba da bude svetlost našeg života, jer kad živimo u svetlosti možemo da shvatimo da su Bog Otac, Sin i Duh jedno“, rekao je Episkop žički Justin, koji je juče u Crkvi Svete Trojice, osim služenja Svete liturgije, rukopoložio oca Vladimira u đakona.


Nakon Svete liturgije, pristupilo se rezanju slavskog kolača, koje je upriličilo sveštenstvo Crkve Svete Trojice i Episkop, sa predsednikom opštine Dejanom Kovačevićem.


Obeležavanju slave prisustvovalo je opštinsko rukovodstvo, članovi Opštinskog veća, direktori javnih preduzeća i ustanova, sveštenstvo, predstavnici Vojske Srbije i brojni sugrađani.

Ostale vesti možete pročitati ovde

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *