Prva faza radova u toku, oslikavanje od oktobra

Pre dva dana započeti su radovi koji predhode oslikavanju crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Kako do sada ovaj Hram nikada nije oslikavan, čitav poduhvat je od velikog značaja, kako za sveštenstvo tako i za sve građane Gornjeg Milanovca. Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac, posetio je danas milanovačku crkvu i razgovarao sa protonamesnikom Draganom Đoremom i protojerejem Miodragom Anđelićem.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

– Iako je Miloš Obrenović 1862. godine završio izgradnju crkve Svete Trojice, unutrašnjost do sada nikada  nije oslikavana  – rekao je ovom prilikom Kovačević i naglasio – na nama, na današnjoj generaciji je da uradimo kompletno oslikavanje crkve i da promenimo kompletnu stolariju, kako bi ovo kulturno delo sačuvali za buduće generacije.Svedoci smo da ove godine, zbog ograničenog putovanja van granica, imamo mnogo veći broj turista koji posećuju brojna mesta u Srbiji i smatramo da, osim kulturno – istorijskog i verskog značaja koji naš Hram ima, postoji i ogroman turistički potencijal i da je sada pravi trenutak da se ovaj posao završi. U najskorije vreme sazvaću Privredni savet i zamoliti Klub privrednika da se sastanemo i zajednički iznađemo najbolje rešenje kako bi u narednih 6 meseci uspeli da završimo ovaj veliki projekat – naglasio je Kovačević.

Protonamesnik Dragan Đorem kaže da se oslikavanje crkve Svete Trojice radi uz blagoslov episkopa Žičkog Justina i da su današnje  generacije počastvovane jer imaju Božiji  blagoslov da završe ono što su Miloš Obrenović i naši preci iz ovog kraja započeli.

U toku su veliki pripremni radovi, koji podrazumevaju pripremu zidova i nanošenje odgovarajuće podloge kako bi umetnici mogli već krajem oktrobra da započnu oslikavanje kao i zamenu stolarije. Ukupna vrednost radova je  2.169.352,00 dinara.

Protonamesnik Dragan Đorem

-Molimo sve vernike, blagočestivi narod Gornjeg Milanovca i okoline, da uzmu učešće u ovome budući da svaki prilog koji prinesemo i dajemo našoj crkvi, jeste dar Bogu Gospodu, kome se molimo da svima višestruko vrati u duhovnim darovima. Oslikavanja fresaka po kvadratnom metru košta 140 evra. Osim vernika, pozivamo i privredu da pomogne, a zahvaljujemo se predsedniku opštine koji je obećao da će lokalna samouprava u značajnoj meri pomoći realizaciju ovog projekta – istakao je protonamesnik Dragan Đorem.

Površina koja će biti obuhvaćena oslikavanjem je oko 500 metara kvadratnih, pa za ovu namenu je neophodno obezbediti 70.000 evra.

GM Press / KABINET PREDSEDNIKA OPŠTINE GORNJI MILANOVAC

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *