Prvi put pred odbornicima Izveštaj o radu predsednika i Opštinskog veća

Na današnjoj, 29. redovnoj sednici Skupštine opštine, odbornici su doneli odluku o završnom računu opštine Gornji Milanovac za 2018. godinu, kao i odluku o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2019. godinu-prvi rebalans. Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je veliko zadovoljstvo rebalansom budžeta, s obzirom na preko 77 miliona dinara viška iz prethodne godine, koji je raspoređen na kapitalne investicije i sve budžetske korisnike. Kovačević je posebno apostrofirao izdvajanje sredstava u iznosu od 4 miliona dinara za prevoz srednjoškolaca, koji do sada nisu imali besplatan prevoz.

„Besplatnim prevozom pokušaćemo da povećamo broj učenika u našim srednjim školama, kako nam se ne bi odlivali u susedne gradove, ali i da pomognemo porodicama kako ne bi imali dodatne izdatke. Takođe, imaćemo i ove godine nove profile u Tehničkoj i Ekonomskoj školi, tako da se nadam da će atraktivni profili i svi benefiti koje opština daje učenicima, opredeliti đake da svoje školovanje nastave u našoj opštini“, rekao je Kovačević i dodao da se nastavlja i projekat započet pre tri godine, a to je zamena starih svetiljki led sijalicama, čime se 2017. uštedelo 4 miliona dinara, 2018. uštedelo se 6 miliona dinara, a i ove godine će se nastaviti, dok se ne zameni svaka sijalica u gradu, čime će se postići još veća ušteda. Osim u gradu, kvalitet rasvete se poboljšava i u seoskom području, menjanjem živinih natrijumskim sijalicama.

Ispred odbornika se, po prvi put, kao tačka Dnevnog reda našao i iscrpan Izveštaj o radu predsednika opštine Gornji Milanovac i Opštinskog veća za 2018. godinu, koji su oni jednoglasno usvojili.

„Ovo je prvi put da se na ovakav način odbornici Skupštine opštine upoznaju sa radom i predsednika i Opštinskog veća, a mimo odluka i zaključaka koje su odbornici obavezni da donesu, danas su imali jedan sveobuhvatan izveštaj za 2018. godinu o svim aktivnostima predsednika opštine, o svim infrastrukturnim projektima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, o svim važnim sastancima, o potpisivanju Memoranduma sa različitim ministarstvima, pa sve do sporazuma sa bratimskom nam opštinom Starodub i uspostavljanjem saradnje sa njima“, rekao je Kovačević.

Predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić ocenio je današnju sednicu kao veoma efikasnu i transparentnu: „Danas smo imali priliku da čujemo iscrpne izveštaje po pitanju završnog računa, rebalansa budžeta i svih važnih pitanja. Ovim tempom ćemo nastaviti i u budućem periodu, kako bismo uspešno donosili bitne odluke za građane Gornjeg Milanovca“.

Na današnjoj sednici, Skupština opštine je donela i Rešenje o davanju saglasnosti Izveštaja o poslovanju Javnog preduzeća za vodosnabdevanje „Rzav“ Arilje sa finansijskim izveštajem i izveštajem ovlašćenog revizora za 2018. godinu i odluci odbora o raspodeli dobiti po redovnim finansijskim izveštajima za 2018. Direktor JP „Rzav“ Zoran Barać rekao je da je JP „Rzav“ na kraju godine ostvarilo pozitivan finansijski rezultat, proizvedeno je i distribuirano preko 16 miliona metara kubnih vode za piće, što predstavlja povećanje od 5,8 posto u odnosu na planirano. Tim povodom, predsednik Kovačević je istakao da opština Gornji Milanovac, sa svojim predstavnicima, upravnim odborom i nadzornim, koji će imati u narednom periodu, ali pre svega, koordinaciono telo, zajedno sa gradonačelnikom grada Čačka i predsednicima opština osnivača, radi ozbiljno na saniranju posledica otpisa dugovanja iz prethodnih godina.

„Koordinaciono telo je zauzelo stav da više neće biti otpisa dugovanja, kao što je bilo 2013. godine. Svako javno komunalno preduzeće, svaki grad i opština koji su osnivači i koriste usluge sa sistema „Rzav“ Arilje moraju izmirivati račune, kao što to radi opština Gornji Milanovac. Takođe, koordinaciono telo je odbilo zahtev JP-a „Rzav“ za povećanjem cene vode, s obzirom na pozitivno poslovanje preduzeća. Od osnivanja, prvi put preduzeće može da se registruje u skladu sa zakonom, mi smo došli do kompromisnog rešenja da se na jedan mandatni period taj jedan rotirajući član rotira između lokalnih samouprava koje su osnivači i tako prevazišli probleme koji su bili u prethodnom periodu“, rekao je Kovačević i dodao da trenutno rade na tome da se u narednom periodu završi kompletna akumulacija, i da će se sredstva koja su opredeljena od Republike, a to je preko 400 miliona dinara , utrošiti u izgradnju akumulacije, kako bismo imali adekvatnu branu i akumulaciju za nastavak vodosnabdevanja, možda jednog dana Kraljeva, Aranđelovca, Topole.

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili i Odluku o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Gornji Milanovac, Odluku o pogrebnoj delatnosti, o upravljanju grobljima i sahranjivanju na teritoriji opštine Gornji Milanovac, kao i dimničarskim uslugama.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *