Prvi Sabor violinista u Pranjanima prevazišao očekivanja

Kasno noćas u Pranjanima završen je prvi Sabor violinista Srbije. U protekla tri dana Sabor je posetilo preko 30 000 ljudi što govori u prilog tome da je organizacija ovakvog festivala bila više nego potrebna. Bogat takmičarski i revijalni deo, kao i raznovrsni prateći sadržaji, dali su  manifestaciji raznolikost, a posetiocima mogućnost da uvide muzički potencijal Sabora i posete ga opet dogodine.

foto: GM Press

Violina je instrument koji se u Srbiji veoma poštuje, stoga je takmičarima, meštanima i posetiocima iz cele Srbije, a bilo ih je i iz sveta, drago da su dobili svoju prestonicu u jednom od najvećih sela u Srbiji. Mnogi saboraši proslavili su se svirajući klasične kompozicije, ali su posebno zahvalni organizatorima Sabora što im je pružena šansa da se takmiče svirajući prepoznatljivi srpski melos.

Vlaška, romska i srpska izvorna muzika širila se suvoborskim selom, a Sabor je iznedrio dva pobednika u dve kategorije. Za najboljeg mladog violinistu žiri je proglasio Jocu Vasića iz Piromana, koji je, osim simbolične statue violine, dobio ključeve skutera, a  titulu najboljeg u kategoriji seniora poneo je Momir Jovanović iz Novog Sada, koji se kući odvezao automobilom ,,škoda fabija“.

foto: GM Press – Joca Vasić
foto: GM Press – Momir Jovanović

Vredni pomena su i maestralni nastupi svetski poznatih muzičara koji su odvojili vreme i nakon koncerata po svetu odlučili da dođu baš u Pranjane. Branko Ristić iz Londona i bend ,,Terrafolk“ iz Slovenije pokazali su posetiocima moć i šarm violine.

foto: GM Press – ,,Terrafolk“ Slovenija
foto: GM Press – Branko Ristić iz Londona

U okviru Sabora otvorena je škola violine u Pranjanima zbog velikog interesovanja mladih da se bave sviranjem ovog instrumenta, a manifestacija je bila i dobar povod da se posetiocima iz raznih krajeva Srbije i sveta prikaže šarenolika privredno-turistička ponuda rudničko-takovskog kraja.

foto: GM Press – škola violine

Poslednje veče Sabora završeno je koncertom pobednika, nakon čega je usledio nastup estradne umetnice Nade Topčagić.

Prvi Sabor violinista Srbije je završen, ali veselje u Pranjanima može se nastaviti i danas, jer se u ovom selu u srcu Šumadije organizuje tradicionalni Preobraženjski vašar.

foto: GM Press
foto: GM Press
foto: GM Press
foto: GM Press
foto: GM Press
foto: GM Press

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *