Prvi sprat Doma zdravlja u Covid sistemu, odvojen od ostalih službi

Na sastanku opštinskog Stručno operativnog tima istaknuto je da je situacija u na području opštine Gornji Milanovac izuzetno složena i zabrinjavajuća, a u prilog tome govori svakodnevni porast broja zaraženih korona virusom, kako među građanima tako i među zdravstvenim osobljem, zajedno sa  velikim brojem  preminulih u trećem talasu.

Zaključak današnjeg sastanka je između ostalog ,da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije na području opštine, jer su mere koje su uvedene na nivou Republike dovoljne, a rezultati u vidu smanjenja broja obolelih  očekuju se sredinom sledeće sedmice.

Imajući u vidu da se beleži sve veći broj građana koji su dolaze u Covid ambulantu, tokom jučerašnjeg dana  čak  286, bilo je neophodno uvođenje određenih novina.

-Opšta 1 medicina, čiji je ulaz pored Covid ambulante u celosti će biti u službi Covid pacijenata kako bi se omogućili bolji uslovi za prijem pacijenata i povećali kapaciteti. Ulaz za službe Stomatologije, Patronaže i palijantivnog zbrinjavanja kao i Kožnog biće sa druge strane zgrade Doma zdravlja, odnosno iz dvorišta – kaže dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno operativnog tima. Opšta 2 medicina radiće isključivo prijem non covid pacijenata.

dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno operativnog tima

Među  novinama koje će biti uvedene  su  razglas – povezan sa ordinacijama, koji će omogućiti prozivanje pacijenata koji su ispred ambulante ili u šatoru kao  i fizičko tehničko obezbeđenje što podrazumeva  lice zaduženo za sprečavanje bilo kakve vrste pritiska, neizbežnog u ovakvim situacijama.

Čivović je naglasio da je neophodno strpljenje i razumevanje građana jer medicinsko osoblje daje sve od sebe da ispoštuje potrebe svakog pacijenta, ali i u tim slučajevima neophodna je trijaža, odnosno procena zdravstvenog stanja na osnovu koje se određuju prioriteti za prijem.

U gornjomilanovačkoj Opštoj bolnici situacija je takođe, veoma teška. Kapaciteti predviđeni za smeštaj Covid pacijenata su popunjeni, a dosta medicinskih radnika je pozitivno na korona virus.

-U poslednjih desetak dana bolnički kapaciteti popunjeni su između 95 i 100%. Došli smo u situaciju da lica sa srednjom i teškom slikom ne možemo da smestimo u Bolnicu. Tek otpuštanjem pacijenata dobijamo mogućnost za prijem novih. Bolnice u koje smo ranije slali pacijente u Čačku, Kragujevcu i Beogradu su prebukirane i zatvorene za prijem pacijentata iz drugih gradova –istakao je  Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije. Alternativa za bolničko lečenje trenutno je Plava hala u Čačku, u kojoj je popunjenost oko 30%.

Milorad Dimitrijević, načelnik Štaba za vanredne situacije

Ni u Bolnici ni u Domu zdravlja u ovom trenutku ne postoji organizacijska celina, zbog velikoj broja obolelih medicinskih radnika. Većina onih koji rade nisu u mogućnosti da iskoriste slobodne dane zbog obima posla a do promena u broju radno sposobnih dolazi svakodnveno.

Većina ambulanti na seoskom području je zatvorena, funkcionišu samo zdravstevne jedinice na Rudniku (ponedeljkom, sredom i petkom)  i u Pranjanima svakodnevno.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *