“Prvo je bilo ništa i tama, a onda me je rodila mama”

Dolazak bebe iz porodilišta najsrećniji je trenutak za jednu porodicu. Novi član u kući uvodi nova pravila, drugačije navike i prioritete. Prvi dani su period navikavanje na bebu, praćenje njenog ritma, hranjenja, spavanja i uobročavanja.

Prvi plač, prvi grčevi, prva vakcina, prvi smeh, prvi zubić, sedenje. Za mlade roditelje, sve je novina, dok onima sa iskustvom, zvuči poznato. O tome šta roditelji mogu očekivati u prvoj godini bebinog života, razgovarali smo smo sa doktorom Vladimirom Milovanovićem, načelnikom Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine  u Gornjem Milanovcu.

dr Vladimir Milovanović,načelnik Odeljenja za zdravstvenu zaštitu dece i omladine

-Dete sa rođenjem u prvih godinu dana ima vrlo dinamičan razvoj, kako u psihomotornom, tako u porastu telesne mase i telesne dužine –rekao je dr Milovanović, dodajući, – prvih mesec dana beba uglavnom spava, plače kada je gladna, a posle prvog meseca javljaju se grčevi, koji su sastavni deo i prirodni tok bebinog rasta i imuniteta.  Prilikom javljanja korisnih bakterija u crevima, dolazi do lučenja gasova i širenja creva, pa beba, kako ima nizak prag bola, plače. Ovo može biti stresno za roditelje, ali su grčevi korisni za imunološki sastav bebe i nestaju do trećeg meseca života.-

Kako beba raste, gubi tzv. primitivne reflekse i automatske radnje kojima reaguje na zvuk širenjem ručica i plačem. Tokom daljeg razvoja počinje da se smeje, da prepoznaje roditelje, proizvodi zvuke i okreće na menjajući položaj. Nakon šestog  meseca počinje da sedi, a sa devet da prave svoje prve korake. Prosek kada deca prohodaju je oko 14-15 meseci, mada neke bebe mogu prvo da „propričaju“. Svaka beba je drugačija, a savet doktora Milovanovića  za mlade roditelje je da, ukoliko beba napreduje i zdrava je, nema razloga za brigu.

-Ono što je najbitnije za bebe i za roditelje je da, ako beba lepo jede i spava, nema temperaturu, stolica je uredna, ne treba da brinu. – zaključio je dr Milovanović, dodavši – inače, mi, pedijatri se redovno viđamo sa bebama i roditeljima tokom prve godine na sistematskim pregledima, tokom kojih pratimo bebin rast, prvi psihomotorni razvoj, dojenje, način ishrane, dajemo savete u vezi sa ishranom, negom bebine kože, dajemo imunizaciju.-

Tokom sistematskih pregleda u milanovačkom Dečjem dispanzeru, radi se skrining kukova i bebinih bubrega, što je privilegija za roditelje i bebu, jer se svi pregledi obavljaju  na jednom mestu.

 

GM PRESS / Aleksandra Stevanić

Tekst je realizovan u okviru projekta „Za sutra“ koji je sufinansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *