PU „Sunce“ obeležila Svetski dan čistih ruku

U cilju promovisanja zdravih stilova života i prateći važne datume iz kalendara zdravlja, Predškolska ustanova „Sunce“ obeležila je danas Svetski dan čistih ruku. Kroz interesantno interaktivno predavanje u Objektu III ove ustanove, najmlađima je ukazano na značaj redovnog pranja ruku, učili su o virusima i bakterijama, kao i kako se redovnim održavanjem ćistoće možemo zaštiti od raznih bolesti.

NEDA TOMIĆ, SARADNIK NA UNAPREĐENJU PREVENTIVNO-ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DECE

-Danas smo obeležili Svetski dan čistih ruku. I u drugim objektima obeležavamo 15.oktobar, u Objektu II se nalaze patronažne sestre. Ovde nam je bila doktorka Marijana Manojlović, pedijatar, koja je deci na zanimljiv način objasnila značaj higijene ruku, kao i kada ih je sve potrebno prati – kaže Neda Tomić, saradnik na unapređenju preventivno-zdravstvene zaštite dece.

Aktivnosti vezane za higijenu ruku sprovođene su i tokom septembra u predškolskim grupama kako bi se deci naglasio značaj lične higijene, posebno u epidemiološkim uslovima. Iako mališani imaju svest koliko je čistoća bitna, kroz igru sve važne lekcije usvajaju brže i lakše, pa su ovakva obeležavanja datuma iz kalendara zdravlja najbolji podsetnik na zdrave navike.

MIRA JELIĆ, GLAVNI VASPITAČ PU SUNCE-OBJEKAT III

-Današnji događaj je značajan jer su deca predškolskog uzrasta stekla dodatna znanja o važnosti redovnog  pranja ruku, što radimo u vrtiću pre ručka, pre užine, posle igranja, posle crtanja. Mnogo znači što je danas deci na ovakav način proširena svest o značaju higijene – rekla je Mira Jelić, glavni vaspitač PU „Sunce“ u Objektu III.

Mališani su sa vaspitačicama Ljupkom Radojičić i Bojanom Milovanović pripremili recitacije na ovu temu i pokretne igre kojima su upotpunili događaj.

BOJANA MILOVANOVIĆ, VASPITAČ PU SUNCE

-Sa predškolcima smo priredili program povodom obeležavanja Svetskog dana čistih ruku. Ne samo danas, tokom čitave godine posvećujemo pažnju pranju ruku i razgovaramo sa decom o ličnoj higijeni– istakla je Bojana Milovanović, vaspitač PU “Sunce”.

Nakon predavanja i poznatih stihova „Pre i posle jela treba ruke prati“, uz pomoć stručnih saradnika za fizičko, Slobodana Solujića i Dragana Filipovića, deca su odradila redovne jutarnje vežbe, čime je istaknuta i važnost fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja. Najmlađi su se lepo zabavili, a kako kažu, naučili su i puno novih stvari.

Promovisanje zdravih stilova života nastaviće se i sutra. U Objektu I PU „Sunce“ biće obeležen Svetski dan hrane.

 

GM PRESS / Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *