Rapisani Javni pozivi za Ipard podsticaje

Opština Gornji Milanovac prepoznala je turizam kao važan segment u privrednom razvoju, a Kancelarija za poljoprivredu redovno prati sve aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i Ipard fondova vezanih za podsticaj i razvoj  seoskog  turizma.

U toku je Konkurs I za za Ipard fondove mera 7 – Diverzifikacija ruralnih aktivnosti sa posebnim osvrtom na seoski turizam, kao i Nacionalni konkurs Ministarstva poljoprivede za diverzifikaciju ruralnih aktivnosti. Razlika između ovih fondova je što su sredstva iz  Iparda namenjena za veća poljoprivredna gazdinstva koja već imaju razvijene smeštajne kapacitete koje žele da unaprede i uvećaju.

Početkom meseca izašao je i Konkurs za diverzifikaciju ruralnih aktivnosti Ministarstva poljoprivrede gde je maksimalan iznos sredstava do 2. 300 000 dinara i koji je namenjen za manja poljoprivredna gazdinstva, koja takođe moraju da ispune uslove po zakonu o turizmu. Ovaj konkurs je otvoren do 15. novembra, a sada se predaje projektna dokumentacija. Za projekte iznad  600 000 dinara koji se odnose na ruralni turizam, lovni turizam i stare zanate podnosi se i biznis plan. Uslovi konkursa su da poljoprivrednici imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, kao i kategorisan objekat za bavljenje seoskim turizmom. Veoma je bitno napomenuti da će se bodovati oni projekti i koji se nalaze u području sa otežanim uslovima rada, sa preko 500m nadmorske visine, a u opštini Gornji Milanovac su 23 sela koja ispunjavaju te uslove. Dodatne bodove imaće lica mlađa od 40 godina, fakultetske diplome, kao i smeštajni  kapaciteti, koji imaju posebne prilaze za osobe sa invaliditetom. Za konkurse vlada veliko interesovanje, s obzirom na to da je na teritoriji naše opštine veliki broj registrovanih seoskih turističkih gazdinstava koja se bave turizmom– kaže Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu.

Milka Nedeljković, šef Kancelarije za poljoprivredu

Pored prirodnih lepota i potencijala koje ima rudničko-takovski kraj, neophodna su stalna ulaganja u razvoj, kada je u pitanju ruralni turizam. Zato je važno da se vlasnici gazdinstava vode kriterijumima prilikom pripremanja dokumentacije, kao i da dobar projekat treba da ima jasnu viziju za bavljenje turizmom, kažu u Kancelariji za poljoprivredu.

 

GM PRESS/Aleksandra Stevanić

 

.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *