Raspisuje se konkurs za firme koje će izvoditi radove na energetskoj sanaciji

Najznačajnija usvojena tačka na danas održanoj sednici Opštinskog veća je predlog Pravilnika o sufinansiranju mera eneregetske sanacije stambenih zgrada na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Pravilnik se odnosi na subvencije od 25 posto od strane Ministarstva, isto toliko od strane lokalne samouprave namenih za  energetsku sanaciju, kako zgrada za kolektivno stanovanje tako i pojedinačnih objekata.

Prema rečima Dejana Kovačevića, predsednika opštine Gornji Milanovac, usaglašeni su pravilnici lokalne samouprave i  Ministarstva i dobijene su sve potrebne dozvole za raspisivanje konkursa.

-Slededeće sedmice biće raspisan konkurs  za privredna društva koja će izvoditi radove na sanaciji, nakon čega će biti raspisan drugi konkurs za prijavu građana koji žele da izvrše zamenu stolarije, krovova, energenata, postavljanje fasada.  Potrudićemo se  da u najkraćem , zakonskom roku, sprovedemo sve što je neophodno. U ukupnom budžetu imamo 12 miliona za ovu namenu-  rekao je Kovačević.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

On očekuje da će se sve planirano za ovu godinu biti realizovano i kaže da će lokalna samouprava konkurisati  i za nove podsticaje najavljene iz Ministartsva, a koji se odnose na postavljanje solarnih panela.

-Izneo sam ministarki Mihailović neka svoja zapažanja i predloge kako bi mogli da unapredimo zakon i nadam se da će uvažiti predloge malih lokalnih samouprava koje nemaju dovoljno novca.  Moram da napomenem da na području opštine ima oko 17.000 objekata. Ako bi većina građana htela da izvrši sanaciju objekata, u pitanju bi bila velika sredstva za opštinu Gornji Milanovac.  Nadam se da će Ministarstvo izaći sa izmenom pravilnika za sledeću godinu i  pomoći lokalnim samoupravama da uspešno realizuju ovaj projekat –kaže predsednik Opštine.

Formirane su dve stručne komisije, jedna za realizaciju programa Vlade, a druga  za finansiranje iz lokalnog budžeta. Pravilnici su potpuno identični, a upravo zbog tog usaglašavanja obustavljen je konkurs  započet pre par meseci.

-Nadam se da ćemo do kraja godine utrošiti sredstva i  videti  kakvi su zahtevi građana, kako bi mogli na vreme da planiramo budžetska sredstva koja padaju na teret opštine Gornji Milanovac u narednoj godini.-

Kovačević kaže da je, kako na nivou Republike tako i u samoj Opštini neophodno izvršiti energetsku  sanaciuj, jer se u Srbiji troši 4 puta više električne energije u odnosu na zemlje Evropske unije. Naglašava da je opština Gornji Milanovac sam prepoznala  ovaj problem i pre tri godine  uvela subvencije za zgrade za kolektivno stanovanje , a sada se samo proširuje obuhvat i na pojedinačne objekte.

Inače, danas je usvojeno svih trinaest tačaka Dnevnog reda koje će se pred odbornicima Skupštine opštine naći na sledećem zasedanju. Između ostalih usvojen je Izveštaj o poslovanju JKP Gornji Milanovac za 2021. godinu kao i predlozi rešenja za otvaranje aproprijacije.

GM PRESS/Mirjana Milićević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *