Razvoj i rad u mlađim kategorijama FK „Metalac“

Svaki iole ozbiljan sportski kolektiv koji ima za cilj ostvarivanje zapaženijih uspeha na seniorskom nivou, mora iza sebe da ima kvalitetnu osnovu. A ta osnova je ustvari temeljan i stručan rad sa mladjim kategorijama, odnosno decom i njihovo podučavanje i usmeravanje, kako bi jednog dana od nekog od njih nastao ozbiljan sportista koji bi doprineo uspesima prvog tima. Takvo razmišljanje imaju i u upravi FK „Metalac“ gde se vrlo posvećeno odnose prema radu sa decom.

„Što se tiče pionirske selekcije, imamo 23 dečaka 2005. godište i 20 dečaka 2006. Prvi i osnovni cilj je da što više njih pređe u kadetsku selekciju koja se takmiči u Prvoj ligi Srbije, koja je dosta kvalitetnija i gde kreće dosta ozbiljniji rad. A kasnije, cilj je da se od ove grupe naprave 3-4 seniora koja će igrati u saveznom rangu takmičenja. Ja se trudim da svoje fudbalsko iskustvo kojem sam stekao kao igrač što više prenesem na njih, obzirom da sam igrao i Super ligu, ali i u inostranstvu. I da pre svega pokušam da napravim igrača, prevashodno kadeta, a kasnije od njih i za prvi tim Metalca“, jasno je izneo svoj cilj trener pionirske selekcije 2005. godišta, Marko Milić.

Kao što je i sam trener iskazao, sami rezultati i osvajanje nekih trofeja nisu prioritet, već predan rad na sticanju individualnih igračkih veština kod dece, razvoj shvatanja fudbala kao prevashodno timske igre, a potom selektiranje najboljih članova i njihovo dalje usavršavanje.

Svakako još jedna izuzetno bitna stavka o kojoj se vodi računa prilikom rada sa najmlađima u FK „Metalac“ je i zdrav psihiloški pristup trenerskog kadra. Odnosno, posvećeno se pristupa samom razvoju karaktera kod dece i formiranju njihovih ličnosti, kako bi, pre svega izrasli u kvalitetne ljude pravih moralnih vrednosti, a potom stasali i kao pravi sportisti.

“Naravno, vodimo računa o svemu. Prvo da deca budu u sportskom duhu vaspitana, da budu edukovana, da budu dobri u školama prevashodno, a kasnije će doći uspesi na terenu.”, nadovezao se trener Milić.

Realno gledano, ovakva priča može samo da raduje naše sugrađane, jer će imati još jednu mogućnost više da omoguće zdrav razvoj svoje dece i da ih usmere pravim vrednostima.

Gm Press

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *