Rekordni broj gostiju u domaćem turizmu

Epidemiološka situacija odrazila se na celokupnu privredu u svetu, naročito na turizam kao privrednu granu. Drastičan pad broja hotelskih noćenja i boravaka na moru u poznatim turističkim destinacijama tokom prethodne letnje sezone, dao je šansu domaćem turizmu, a prema rečima Desimira Ćalasana, direktora TO Gornji Milanovac, rekordni broj gostiju i boravaka zabeležen je u seoskim domaćinstvima, na području milanovačke opštine, čiji je broj zahvaljujući subvencijama od strane lokalne samouprave, ove godine veći za pedeset posto.

Ko nije otkrio lepote Srbije i domaćeg sela, imao je priliku da to učini ovog leta. Veliko interesovanje za mirni, porodični odmor u nekom od seoskih domaćinstava i rekordni broj gostiju, glavne su karakteristike turističke sezone koja je za nama. U TO Gornji Milanovac zadovoljni su izuzetnom posetom i brojem gostiju kada je domaći turizam u pitanju, koji je upravo u situaciji sa korona virusom iskoristio svoju šansu. Broj gostiju u seoskim domaćinstvima na području milanovačke opštine tokom letnjih meseci bio je tri puta veći u odnosu na prethodnu godinu, oko 15.000 turista provelo je svoj odmor na selu.

Desimir Ćalasan, direktor TO Gornji Milanovac

-Kada govorimo o seoskim domaćinstvima, poseta je bila izuzetna, kapaciteti su bili popujeni tokom letnjih meseci i tražilo se mesto više. – rekao je Desimir Ćalasan, direktor TO Gornji Milanovac, dodajući – turizam je kao privredna grana pandemijom korona virusa najviše pogođen hotelijerstvo, naročito, u ovoj situaciji seoska domaćinstva i domaći turizam beleže rekordni broj gostiju.

Sprečenost odlaska na more i poznate svetske destinacije usled pandemije korona virusa, okrenutost ka domaćem turizmu, uticao je na razvoj domaćeg turizma u odnosu na prethodnu sezonu. Takođe, subvencije od strane lokalne samouprave, za razvoj lokalnog turizma, doprinele su da broj kategorisanih domaćinstava koji se bave seoskim turizmom, ove godine bude veći za pedeset posto. Sredstvima lokalne samouprave, brojni vlasnici seoskih domaćinstava dobili su priliku da ulože novac u unapređenje svojih domaćinstava i dvorišta za bavljenje ovom turističkom deltnošću.

-Na porast broja kategorisanih domaćinstava velikim delom uticala je dodela subvencija od strane lokalne samouprave koja svake godine izdvaja sredstva za razvoj lokalnog turizma. – istakao je Ćalasan, dodajući – ove godine, Konkurs je raspisan krajem februara i zatvoren 1. oktobra. Prijave na konkurs primaju se od 1. do 15. oktobra. Veliki broj naših domaćina bio je u prilici da ulaže sopstvena sredstva u adaptaciju, izgradnju i proširenje kapaciteta ili podizanje usluge uređivanjem dvorišta, mobilijara. Lokalna samouprava obezbedila je sredstva za subvencionisanje razvoja seoskog turizma, zainteresovanost je velika, očekujemo naše domaćine da podnesu zahteve na pisarnicu Opštine ili poštom, kako je navedeno na konkursu. –

Ulogu posrednika u realizaciji šeme vaučera, TO Gornji Milanovac prihvatila je kako bi domaćinima i vlasnicima seoskih domaćinstava koji su želeli da uđu u šemu vaučera omogućila da sprovedu tu akciju, od popunjavanja zahteva i obrazaca do realizacije koja je tokom prethodne turističke sezone bila izuzetna.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo do sada realizovali preko million i po sredstava po osnovu vaučera, čime smo ispunili želju domaćina da učestvuju u šemi vaučera i omogućili funkcionisanje same šeme vaučera Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija – zaključio je Ćalasan, dodajući da će TO Gornji Milanovac i naredne godine svojim domaćinima pružiti podršku i pomoć, ukoliko se uključe u program vaučera.

Trend sve većeg broja kategorisanih domaćinstava koji se bave seoskim turizmom, će se prema Ćalasanovim rečima, nastaviti i tokom naredne godine, čime će se pospešiti i razvoj lokalnog turizma.

Lepota Šumadije, prema kojoj je priroda bila darežljiva i bogato kulturno-istorijsko nasleđe rudničko-takovskog kraja, dovoljni su razlozi za posetu, boravak i povratak domaćih i stranih gostiju.

 

GM Press / Aleksandra Stevanić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *