Retrospektivna izložba Dragoljuba Stankovića Čivija

Radovi slikara Dragoljuba Stankovića Čivija iz Leskovca sinoć su predstavljeni Milanovčanima, na redovnoj godišnjoj izložbi iz programa Moderne galerije Kulturnog centra. U pitanju je retrospektivna izložba, kojom su obuhvaćene 42 slike nastale u periodu od Stankovićevih studentskih dana do danas.

Dragoljub Stanković Čivi
Dragoljub Stanković Čivi, Foto: GM Press

 „Čivi je po mnogo čemu osoben umetnik. Iza sebe ima više od 50 godina stvaralačkog rada, prepun je iskustva u svakom smislu i umetničkog i životnog“, kaže Radoš Gačić, istoričar umetnosti.

„Na ovoj izložbi prikazana su 42 dela koja obuhvataju njegov rad od studentskih pa do današnjih dana koja prikazuju jedan neobičan razvojni put slikara koji je počeo tradicionalnim slikarstvom pa se razvija u mešani impesionizam i postimpresionizam do apstraktne umetnosti“, naglašava Gačić.

Radoš Gačić, Foto: GM Press
Radoš Gačić, Foto: GM Press

Dragoljub Stanković Čivi kaže da nije bilo nekog logičnog razvoja u njegovom radu, jer je tokom 1991. godine naslikao, romantičan pejzaž na Niškoj tvrđavi u duhu baroknog stila, dok je iste godine nastalo i delo „Porušen most“, u potpuno apstraktnom stilu.

„Ipak, portreti su nešto što radim jako dugo. Davne 1997. godine imao sam prvu izložbu portreta, na njima su moji najbliži, članovi porodice, prijatelji, ali prikazani su i pesnici, glumci, svi koji su me iz nekog razloga privukli da napravim njihov portret“, dodaje Stanković.

Retrospektivnu izložbu Dragoljuba Stankovića Čivija, Milanovčani mogu pogledati u Modernoj galeriji Kulturnog centra do 29. oktobra.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *