„Riznica crkve Svetog Nikole u Šilopaju”

Izložba „Riznica crkve Svetog Nikole u Šilopaju“ povodom 80 godina od osvećenja Hrama otvorena je sinoć u Muzeju rudničko-takovskog kraja. Ovom prilikom prikazan je filmski zapis iz 1939. godine sa osvećenja crkve koje je obavio tadašnji Episkop žički Nikolaj Velimirović, u prisustvu ktitora Ljube i Mare Saračević, Episkopa dalmatinskog dr Irineja Đorđevića i velikog broja vernika. Crkva Svetog Nikolaja u Šilopaju zadužbina je Mare i Ljube Saračevića, a prisutnima se sinoć obratio njihov naslednik Milojko Saračević, koji je istakao da je pri kraju završna faza obnove koja je zvanično trajala deset godina.

Dragan Đorem i Milojko Saračević
Dragan Đorem i Milojko Saračević, Foto: GM Press

„Stavio bih večeras fokus na dve stvari koje se tiču crkve. Prvi, da je ovu svetinju osveštao Vladika Nikolaj i drugi da je  preostalo da je ruska federacija zaštiti kao svoje kulturno dobro i istorijski spomenik jer su projekat i kompletno oslikavanje radili ruski umetnici“, istakao je Saračević i dodao da bi to trebalo da bude završni čin koji se očekuje najkasnije sledeće godine.

Autori izložbe koja obuhvata deo riznice crkve Svetog Nikolaja iz Šilopaja, koji je i dalje u upotrebi, su Ana Ranković, viši kustos-istoričar umetnosti i Ana Cicović, viši kustos-arheolog.

„Izložba koja je večeras otvorena posvećena je obeležavaju 80 godina od osvećenja crkve i obuhvata liturgijske predmete i bogoslužbene dragocenosti“, naglasila je Ana Cicović, jedan od autora.

Ana Cicović viši kustos-arheolog
Foto: GM Press

O svetinji u Šilopaju govorili su Aleksandar Marušić, direktor Muzeja, sveštenik Dragan Đorem, arhijerejski namesnik takovski.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra 2019. godine.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *