Situacija složena, još uvek pod kontrolom

Na održanom sastanku Stručno-operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije, zaključeno je da je epidemiološka situacija na teritoriji Gornjeg Milanovca složena, ali još uvek pod kontrolom.

Na Covid 19 pozitvno je 73 lica koja su,kao i njihovi kontakti,pod nadzorom lekara Doma zdravlja Gornji Milanovac. Dva odeljenja sedmog razreda osnovnih škola „Momčilo Nastasijević“ i „Desanka Maksimović“ i jedno odeljenje trećeg razreda Tehničke škole „Jovan Žujović“ ,prebačena su na online nastavu zbog prisustva virusa kod testiranih učenika iz tih odeljenja. PU „Sunce“ radi sa smanjenim brojem dece u grupama. Lice zaposleno u kuhinji ove ustanove pozitivno je na korona virus, pa su svi ostali radnici u izolaciji, dok hranu obezbeđuje eksterni dobavljač.

Prema rečima predsednika opštine Gornji Milanovac ,Dejana Kovačevića,u toku vikenda je izvršena restriktivna kontrola rada ugostiteljskih objekata. Sanitarna inspekcija Moravičkog okruga, lokalna inspekcija i policija ovom prilikom podnele su nekoliko krivičnih prijava. Najveći problem predstavljaju okupljanja u kafićima i privatne proslave na kojima se ne poštuju preventivne mere. Što se tiče privrednih subjekata, kontrolama je utvrđeno da se poslodavci pridržavaju propisanih mera zaštite. Kovačević je apelovao na sve građane da shvate ozbiljnost situacije.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac

-Danas ćemo uputiti Ministarstvu zdravlja zahtev za dva stacionarna respiratora, tako da bismo imali tri respiratora u Opštoj bolnici, gde bi se potrudili da organizuju rad anesteziologa koji će pratiti pacijente. S obzirom na to da su pune bolnice u Kragujevcu i u Čačku, ukoliko bude potrebe za respiratorima, moći ćemo ovde da pružimo pomoć našim sugrađanima. Potreba Doma zdravlja je digitalni rendgen aparat, koji ćemo takođe tražiti, kako bi pregledi pacijenata bili efikasniji. Dom zdravlja će, ukoliko bude potrebno, angažovati i više lekara, jer će ovaj pik trajati sigurno još 10,15 dana-rekao je Kovačević.

U Covid ambulanti Doma zdravlja za vikend je obavljen najveći broj pregleda do sada. Pregledano je 188 pacijenata, a rezultati testova očekuju se za njih 28. U narednim danima ispred ambulante biće postavljena improvizovana čekaonica u vidu šatora, a rad ambulante je produžen do 20h.

dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno-operativnog tima

– Od početka godine, ovo je najviši pik u smislu brzine širenja virusa. Imamo 73 pozitivno potvrđena pacijenta, bilo ih je i 160,ali u dužem vremenskom periodu. Sada u kratkom vremenskom intervalu dolazimo do većeg broja potvrđeno pozitivnih, sa obimnim listama kontakata kod koji se razvija određena simptomatologija. Četiri ekipe su uključene u rad Covid ambulante. Sledeća faza je, ukoliko nastavi da raste broj pregleda,proširenje ambulante u drugi deo zgrade – rekao je dr Aleksandar Čivović, rukovodilac Stručno-operativnog tima.

Na grudnom i odeljenju neurologije Opšte bolnice hospitalizovano je 16 pacijenata.

dr Predrag Šutić, član Stručno-operativnog tima

-Popunjenost bolnice je 50% od ponuđenih kapaciteta. Početkom epidemije, u okviru kolegijuma Opšte bolnice, napravljena je i rezervna varijanta u julu i avgustu, koja se sada ostvaruje što se tiče masovnosti prokuženog stanovništva, odnosno stanovništva koje pokazuje simptome i znake Covida 19. U slučaju potrebe, varijanta je pretvaranje cele bolnice u Covid, osim dva odeljenja koja će primiti pacijente sa svih ostalih odeljenja. Za sada je popunjena polovina kapaciteta koji su realni, to je oko 25% posteljnog kapaciteta bolnice, a u slučaju masovnosti zaraženih, ti kapaciteti se mogu podići za još toliko, ali uz žrtvovanje većinskog dela bolnice – navodi dr Predrag Šutić, član Stručno-operativnog tima

Stručno operativni tim za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije pratiće razvoj zdravstvene situacije na teritoriji opštine, a u slučaju pogoršanja, razmotriće se mogućnost uvođenja vanredne situacije.

GM PRESS/ Katarina Srećković

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *