Smanjena frekventnost poseta Domu zdravlja

Na današnjoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije, direktor Doma zdravlja Gornji Milanovac Aleksandar Čivović zahvalio se svojim kolegama, zdravstvenim radnicima što su disciplinovano i organizovano ispratili novonastalu situaciju.

„Kao što znate, mi smo tu, svakoga dana, za potrebe svih sugrađana kojima se takođe zahvaljujem jer izgleda da je apel koji smo upućivali prethodnih dana urodio plodom i sada beležimo znatno manju posetu našoj ustanovi. U toku jučerašnjeg dana imali smo 33 pacijenta koji su fizički posetili Dom zdravlja i oko 100 telefonskih poziva u okviru službe za odrasle. “ – rekao je Čivović.

civovic
Aleksandar Čivović, Foto: GM PRESS

U okviru prijemne ambulante praktično nije bilo poseta.

„Imali smo 19 poziva, a četiri lica upućena su na sanitarnog inspektora, pošto su doputovali iz inostranstva, kako bi dobili rešenje o samoizolaciji.“  – objasnio je Čivović.

U okviru kućnog lečenja služba Doma zdravlja u toku jučerašnjeg dana imala je 19 poseta, 8 u samom gradu, a ostatak u seoskom području. Stomatološka služba primila je 12 pacijenata, a služba Hitne pomoći izvršila je 12 intervencija na terenu, od kojih je 4 bilo tokom policijskog časa. Šesnaest pacijenata je ambulantno zbrinuto.

Čivović je rekao da se testiranja na korona virus vrši samo kod pacijenata koji imaju ozbiljnije simptome i koji su smešteni na infektivno odeljenje čačanske bolnice ili u Kliničkom centru Kragujevac. On je dodao da svaka sumnja ne podrazumeva testiranje, jer ni testiranje nije dovoljno pouzdano i vrši se samo na onim pacijentima gde postoje jasne indikacije na prisustvo virusa.

Opšta preporuka je da se u što većoj meri smanje kontakti jer i osobe bez simptoma mogu biti prenosioci zaraze.

Predrag Šutić, direktor opšte bolnice rekao je da su pripreme za eventualni prijem zaraženih završene i da je sve pod kontorolom.

predrag sutic
Predrag Šutić, Foto: GM PRESS

„Pacijent koji je upućen u sredu veče na infektivno odeljenje u Čačak vraćen je u Gornji Milanovac  s obzirom da je negativan na korona virus, i mi ćemo u Opštoj bolnici nastaviti sa lečenjem njegove osnovne bolesti zbog koje se i javila sumnja na korona virus. “

Šutić je apelovao na građane da u narednim danima povedu računa o sebi, kako ne bi dolazilo do velikog broja povreda, preloma, posekotina i slično.

Opširnije o ovome pogledajte u našoj informativnoj emisiji GM PRESS na TV GM Plus u 16, 18:30, 20, 22 i 24 sata.

GM PRESS

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *