SOS linija za trudnice i porodilje, 0800-309-309

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ otvorila je besplatnu telefonsku SOS liniju namenjenu psihološkoj podršci ženama pre, u toku i nakon trudnoće.

Za mesec dana telefon SOS linije je zazvonio više stotina puta. Zabrinute trudnice i žene koje su nedavno postale majke okretale su isti broj sa istim dilemama.

„Najčešće se žale na anksioznost, depresiju, nesanicu, a nekada čak identifikujemo i one probleme kojima se ova klinika bavi evo preko 160 godina, što su ozbiljna stanja koja zavređuju opsežan klinički rad, a to su postpartalna depresija i postpartalna psihoza“, kaže Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Ova SOS linija je deo Nacionalnog servisa za zaštitu mentalnog zdravlja, a 12 posebno obučenih zdravstvenih radnika svakodnevno razgovara sa ženama.

„Odnosno vodimo ih kroz sistem što brže i efikasnije da dobiju pomoć“, navodi Stašević Karličićeva.

U Srbiji se godišnje rodi oko 65.000 beba. Iskustva pokazuju da ako se mnoge trudnice i majke i susretnu sa određenim psihološkim poteškoćama o tome retko govore i pomoć još ređe zatraže.

„Zato što je to kod nas društveno neprihvatljivo da se osećaš loše u periodu trudnoće ili kada dođe beba. Što naravno nije tačno i posebno ako se radi o nekom težem obliku depresije, važno je da se trudnica ili majka javi nekom stručnom licu za pomoć“, ističe Jasmina Mihnjak, psiholog i urednica Roditeljskog portala „Bebac“.

Kada se najčešće žene javljaju za pomoć, pitali smo psihoterapeuta.

„Ono što bude okidač da se one obično jave jeste kada imaju preterane strahove za zdravlje ili za život bebe, a ponekad i za svoje zdravlje i za svoj život. To im zaista bude neka lampica: ‘meni nešto nije dobro, meni treba pomoć'“, poručuje psihoterapeut Ljubica Bogetić.

Klinika za psihijatrijske bolesti bolesti „Dr Laza Lazarević“ ima četiri SOS linije. Poslednja novouvedena je ona namenjena ženama pre, u toku i nakon trudnoće. Kako se u Srbiji dnevno rodi 169 beba, mame ili one koje tek to treba da postanu ukoliko osete da im je potrebna psihološka podrška i pomoć nju mogu dobiti na broju 0800-309-309 i to svih sedam dana u nedelji.

TANJUG

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *